Okładka książki - Naznaczona. Czekałam na Ciebie

Naznaczona. Czekałam na Ciebie

Tom 2 cyklu Naznaczona

#współpracareklamowa z Wydawnictwo Magia Słów

„Naznaczona. Czekałam na Ciebie” Aneta Binkowska, zaczytana_optymistka
cykl „Naznaczona” (tom 2), Wydawnictwo Magia Słów, premiera 13.11.2025.

Przeczytałam już wiele książek poruszających trudne tematy – przemoc, uzależnienia, depresję, samobójstwa czy autyzm. Niedawno sięgnęłam po lekturę o menopauzie, a teraz poznaję historię Anny zmagającej się z endometriozą. Choć miałam o niej pewne pojęcie, dopiero ta powieść uświadomiła mi, jak wyniszczająca jest to choroba – jak ogromny ból i cierpienie przynosi kobietom, jak głęboko rani ich ciało i psychikę, powoli odbierając im poczucie siebie.

Bohaterka powieści Anety Binkowskiej „Naznaczona. Czekałam na Ciebie” doskonale wie, czym jest życie z endometriozą. Od lat zmaga się z chorobą, leczona przez ludzi bez odpowiedniej wiedzy, pozbawiona szansy na życie bez bólu, w zrozumieniu i szczęściu. Musiała nauczyć się funkcjonować mimo cierpienia, rezygnując z marzeń i zmieniając swoje priorytety. Dopiero wsparcie bliskich, innych „endosióstr” oraz wyjątkowa przyjaźń prowadzą ją do specjalistów gotowych walczyć o jej zdrowie. Kosztowna operacja i odpowiednia dieta to jedynie część ceny, jaką płaci, by odzyskać kontrolę nad własnym życiem. Choroba może powrócić, ale teraz Anna wie, jak z nią walczyć. Czy ryzyko, które podejmuje, pozwoli jej wreszcie zaznać szczęścia? Czy uda jej się spełnić największe marzenie – zostać mamą?

Już pierwsze strony tej historii uświadomiły mi, że czeka mnie niezwykle emocjonująca powieść, która może być odzwierciedleniem życia wielu kobiet. Powieść, w którą autorka wplotła własne doświadczenia, ból, strach i niepewność. Te emocje czuć na każdej stronie, one wnikają w czytelnika, by wspólnie przeżyć historię Anny i wielu jej podobnym. By zatrzymać się choćby na moment, poddać się własnym refleksjom. Być może ta lektura sprawi, że uważniej rozejrzymy się wokół siebie, dostrzeżemy osoby zmagające się z chorobą – tą lub inną – i zamiast obojętności, okażemy im wsparcie, zrozumienie i życzliwość.

Autorka szczerze i szczegółowo przedstawia kolejne etapy życia Anny oraz jej zmagania z endometriozą.Towarzyszymy jej w dniach, gdy ból niemalże ścina ją z nóg, przytulając w duchu i szeptając słowa otuchy, jesteśmy z nią w pracy, w której własne rozterki nijak mają się do cierpienia tych niewinnych dzieci. W dniu operacji trzymamy mocno kciuki, by po niej dojrzeć iskierki nadziei. A co najważniejsze a- razem czujemy tę radość, gdy w jej domu pojawia się cudowny chłopczyk, szukający miłości i bezpieczeństwa. Niejednokrotnie miałam łzy w oczach, ponieważ ta powieść może wywołać sporo silnych emocji, szczególnie u kobiet, które są matkami oraz u takich, które nimi nie są, choć bardzo tego pragną.

„Naznaczona. Czekałam na Ciebie” jest drugim tomem dylogii „Naznaczona”, który bardzo szeroko otworzył mi oczy na problem endometriozy, pokazując jej prawdziwe, okrutne oblicze. Autorka pomiędzy rozdziałami wplotła krótkie rozmowy z endosiostrami, ich rodzinami, lekarzami, które zawierają m.in. podstawowe pytania i odpowiedzi: kiedy po raz pierwszy usłyszeli o tej chorobie, jakie miejsca ona atakuje, a przede wszystkim, z czym im się ona kojarzy. I to właśnie odpowiedzi na to ostatnie mogą krótko, aczkolwiek bardzo dokładnie opisać tę przypadłość. Dla mnie i dla większości ENDOMETRIOZA = BÓL, NIEPŁODNOŚĆ.

Jeśli szukacie książki, która poruszy Was do głębi – pełnej emocji, wzruszeń i prawdy, dotykającej tematów tabu, tych najbardziej intymnych i skrywanych w ciszy ciała, serca i umysłu – sięgnijcie po najnowszą powieść Anety Binkowskiej. To historia napisana przez samo życie – życie autorki i wielu innych kobiet.

Informacje dodatkowe o Naznaczona. Czekałam na Ciebie:

Kup książkę Naznaczona. Czekałam na Ciebie

Pierwszy dzień lata
Aneta Binkowska0
Okładka ksiązki - Pierwszy dzień lata

Sopot. Słońce. Morze. Plaża. Brzmi bajecznie, prawda? Niestety nie dla Alicji, która pierwszego dnia lata budzi się z perspektywą wakacyjnej pracy w naleśnikarni...

Naznaczona
Aneta Binkowska0
Okładka ksiązki - Naznaczona

Czy będąc nastolatką, myślisz o tym, żeby w przyszłości założyć rodzinę i mieć dzieci? Dla niewielu jest to priorytet. I czasami „później”...