"Patrzymy w inny sposób na rzeczy, kiedy wiemy, że możemy ich już nigdy nie zobaczyć. Szczegóły nabierają wielkiej wagi, jakbyśmy chcieli je na zawsze zapamiętać."
Jakie to prawdziwe... W ostatnim czasie mam możliwość przekonać się o tym na własnej skórze. Patrzę na życie szeroko otwartymi oczami, starając się zapamiętać jak najwięcej szczegółów. Próbuję zamknąć cenne momenty w szkatułce wspomnień, by móc do niej zaglądać, gdy otaczająca mnie rzeczywistość ulegnie zmianie.
Podobne odczucia towarzyszyły Nellie, która z niewiadomych względów przeniosła się do równoległego świata, zostawiając "w domu" całą swoją rodzinę. Wszystko wydarzyło się tak nagle, że nie miała możliwości się z nimi pożegnać. Bliscy bohaterki zostali sami, zupełnie nieświadomi tego, co stało się z dziewczyną. Przyznam, że wydarzenie to wywołało we mnie wiele emocji.
Jednak tak naprawdę kwestia ta to dopiero wierzchołek góry lodowej. Od tego momentu zaczyna się akcja powieści "Nellie. Wtajemniczenie" Sylvie Payette, stanowiącej pierwszy tom cyklu tej autorki. Od tej chwili bohaterka musi nauczyć się żyć w zupełnie nowych realiach. Przyznam, że z ciekawością odnotowywałam różnice pomiędzy światami. Dużo rzeczy pozostało tych samych, jednak część z nich okazała się zupełnie inna. Mimo pozornie niewielkich rozbieżności, nawet niewielka pomyłka ze strony Nellie mogła zakończyć się zatrzymaniem i wtrąceniem do więzienia. Właśnie dlatego dziewczyna musiała przejść naprawdę intensywne szkolenie, zanim mogła bez obaw poruszać się w nowym świecie.
Pierwszy tom "Nellie" to zaledwie zalążek dłuższej opowieści. Mamy możliwość poznać w nim główną bohaterkę, jej losy przed przeniesieniem oraz wydarzenia mające miejsce już po wkroczeniu do alternatywnej rzeczywistości. Z początku dziewczyna jest przerażona, jednak w miarę upływu czasu coraz pewniej czuje się w nowej sytuacji. Przyznam, że z ciekawością śledziłam jej losy, jednak trochę brakowało mi tu głębi. Miałam poczucie, że wszystko ukazane jest zbyt powierzchownie. Bardzo podobały mi się ustalenia bohaterów dotyczące kwestii równoległych światów, jednak sama fabuła, wątek przybyłych oraz opozycjonistów zmierzających do obalenia obowiązującego ustroju, mogły zostać szerzej rozwinięte.
Oczywiście, na działania takie nie pozwoliła krótka forma, gdyż powieść ma niecałe 300 stron. Z powodzeniem można byłoby uczynić ją obszerniejszą, wówczas świat przedstawiony w powieści zostałby pełniej ukazany.
Ogromnym plusem był dla mnie bal, który skojarzył mi się z baśnią o Kopciuszku. Choć w tym wypadku mamy inne zakończenie, bo bohaterka wcale nie wybiegła z przyjęcia, to odnajdujemy tu motyw przebrania się za kogoś innego po to, by przeżyć przygodę życia. Bardzo podobał mi się również wątek miłosny, aczkolwiek został on tutaj zaledwie lekko zarysowany.
"Wtajemniczenie" to pierwszy tom cyklu, w którym poznajemy losy Nellie. Zainteresowana jego fabułą z niecierpliwością będę wyglądać kontynuacji tej historii.
Moja ocena 7/10.
Wydawnictwo: DRAGON
Data wydania: 2019-09-18
Katarzyna Jabłońska
Trzecia część młodzieżowej serii o Nellie - zwyczajnej nastolatce, która podczas burzy wpadła w rozdarcie czasoprzestrzenne i trafiła do równoległej...
Nellie to zwyczajna nastolatka, która podczas burzy wpada w rozdarcie czasoprzestrzenne i trafia do równoległej rzeczywistości - do miejsca...