Okładka książki - Never leave again.

Never leave again.

Tom 2 cyklu Second Chance

To moje kolejne spotkanie z twórczością autorki. Książka "Never leave again" jest drugim tomem dylogii "Second chance" i bezpośrednią kontynuacją powieści "Just promise me", zatem należy je czytać w odpowiedniej kolejności żeby zrozumieć wszelkie zależności oraz ciąg przyczynowo - skutkowy wszystkich wydarzeń. Autorka pierwszy tom zakończyła, że jak na szpilkach wyczekiwałam dalszych losów bohaterów. W książce znajdziemy takie motywy jak spotkanie po latach i druga szansa, które ja osobiście bardzo lubię. Stylistyka i język jakim posługuje się autorka jest bardzo lekki i przyjemny w odbiorze co sprawia, że książkę czyta się niesamowicie szybko. Mi zapoznanie się z losami bohaterów zajęło jedno popołudnie i chociaż książkę czytałam już jakiś czas temu to nadal pamiętam wszystkie emocje towarzyszące mi podczas lektury. Fabuła została w interesujący sposób nakreślona, przemyślana i dobrze poprowadzona, natomiast bohaterowie zostali w bardzo ciekawy i prawdziwy sposób przedstawieni. To młodzi ludzie, którzy dopiero wkraczają w dorosłość, a już muszą dźwigać na swoich barkach naprawdę wiele. To postaci, które mają swoje tajemnice, a także wady i zalety, zdarza się im popełniać błędy czy działać pod wpływem chwili, dlatego tak łatwo się z nimi utożsamić w niektórych przypadkach, podzielając podobne troski i dylematy moralne. Na kartach powieści mogłam lepiej poznać Leah i Camerona - ich myśli, odczucia, mogłam dowiedzieć się jakie wydarzenia z przeszłości wpłynęły na ich obecne życie, a tym samym mogłam lepiej zrozumieć ich postępowanie oraz decyzję. Naprawdę autorka świetnie oddała targające nimi emocje. Leah już w pierwszym tomie zaskarbiła sobie moją sympatię i tutaj nic się w tej kwestii nie zmieniło. Z całych sił jej kibicowałam i chciałam dla niej jak najlepiej. Jeśli chodzi o Camerona, to wcześniej wywoływał on we mnie wiele mieszanych odczuć, tutaj już było widać przemianę jaką przeszła jego postać i mężczyzna naprawdę skradł moje serce, szczególnie w momentach kiedy wspierał i troszczył się o Leah. Relacja bohaterów została w interesujący sposób przedstawiona. Każde ich spotkanie, każda rozmowa, każdy gest dostarczał mi całą paletę odczuć. Było boleśnie, trudno, niepewnie ze względu na sytuację w jakiej znalazła się młoda kobieta. Nie obyło się oczywiście bez łez wzruszenia i strachu. Ponownie ważnym elementem tej powieści jest przyjaźń. Ten aspekt został tutaj mocno zarysowany i w świetny sposób przedstawiony. Warto mieć wokół siebie ludzi, którzy nawet w najgorszych chwilach będą nas wspierać i się o nas troszczyć. W pewnym momencie podczas czytania, miałam takie przeświadczenie, że chyba już nic mnie tutaj nie zaskoczy, jednak autorka wprowadziła również wstawki z życia kogoś zupełnie innego, które okazały naprawdę świetnym plot twistem tej opowieści i które wycisnęły ze mnie nie jedną łzę. Ukazując także druga stronę medalu. Pisarka w swojej powieści porusza wiele ważnych, życiowych i ponadczasowych tematów, które tak naprawdę mogą spotkać każdego z nas czy naszych bliskich. Mowa o zmaganiu się z ciężką chorobą, trudnych wyborach do podjęcia, a także temacie transplantologii. To wszystko tworzy naprawdę emocjonującą i mocno poruszającą całość, od której trudno się oderwać. Świetnie spędziłam czas z tymi bohaterami i czekam już na kolejne powieści spod pióra autorki. Polecam!

Informacje dodatkowe o Never leave again.:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-02-14
Kategoria: b.d
Dodał/a opinię: zakochanawksiazk

Zobacz opinie o książce Never leave again.

Kup książkę Never leave again.