,,Nie do naprawienia" to przejmująca opowieść o stracie i bólu, który nie mija, a wręcz wzrasta z każdym dniem a na horyzoncie nie widać końca.
Alex po stracie brata zamknęła się na wszystkich, każdy dzień wydaje się taki sam, bezbarwny, w czarno białych barwach. Mimo iż jest nastolatką, która powinna cieszyć się chwilą, ona rezygnuje z tego przywileju, by w samotności opłakiwać brata. Cierpi ona, cierpią rodzice, ale w tym cierpieniu nie dostrzegają siebie nawzajem.
Jesse to najlepszy przyjaciel zmarłego Ethana. Śmierć przyjaciela rozbiła go, a jego zapomnienie to ciężka praca. Oddał się obowiązkom szkolnym, koszykówce i imprezowaniu, by zapomnieć, nie dopuścić do wspomnień, które tak mocno bolą.
Alex i Jesse cierpią a jedyne chwile, w których życie przestaje mieć znaczenie, są ich wspólne spotkania, ale czy wyjdzie to im na dobre? Czy chwile zapomnienia pozwolą wrócić do normalnego życia? Tego Wam nie zdradzę, ale koniecznie zajrzyjcie do książki po odpowiedzi.
Książka bardzo przypadła mi do gustu, dając wiele emocji, może to dziwnie zabrzmi, ale z kartek papieru wylewało się cierpienie, które do tej pory czuję. Strata jest czym strasznym i każdy radzi sobie z nią na swój sposób, ale czasem potrzebna jest pomoc, lecz w wypadku tej pary Alex i Jesse ona nie nadeszła, sami musieli się z nią zmierzyć i to mnie najbardziej ujęło w tej książce. Główni bohaterowie wołają o pomoc, lecz odbija się ona od banki, którą wokół siebie zbudowali. Ich relacja nie jest poprawna, to jest ucieczka, której ja byłam świadkiem.
Od samego początku książki kibicowałam Alex, by się nie poddała, by walczyła o sobie, ale autorka miała inne zdanie na ten temat, wprawiając mnie w coraz większe osłupienie.
Autorka ma świetny styl, o czym nie muszę wspominać i zostawiła mnie z wielkim znakiem zapytania, który drażni mnie, bo ja już chce znać ciąg dalszy tej historii. Polecam!
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2021-09-15
Tytuł oryginału: Broken and Screwed #1
Marta Wiczuk
Zapytałam go o kryteria, jakimi kieruje się przy doborze koleżanek do łóżka, na co mnie sklął i stwierdził, że nie interesują go fanki. Tak oto rozpoczęła...
W jego świecie nie ma nic za darmo. Jeśli Molly chce odzyskać swoje życie, musi na nie zapracować. AshtonWalden starał się robić wszystko, aby odciąć...