Książka jest ciekawa, realistyczna i porusza współczesne problemy małżeńskie. Monotonia życia i rutyna mogą doprowadzić do rozpadu nawet idealnego związku.
Małżeństwo Cecylii i Wiktora trwa od czternastu lat. Pobrali się przez wpadkę ale byli w sobie zakochani. Wychowują razem trzynastoletnią córkę. Bohaterowie zmęczeni nudną codziennością zaczęli oddalać się od siebie i stawali się sobie zupełnie obcy. Kobieta szukając odskoczni założyła internetowe konto na portalu randkowym i tam flirtowała z mężczyznami. Wiktor podczas wykładów na uczelni poznał inteligentną studentkę, która go oczarowała. Zatraca się w tym romansie i coraz częściej myśli o porzuceniu żony.
Cecylia dochodzi do wniosku, że dusi się i musi zażądać rozwodu. Decyduje się powiedzieć o tym mężowi ale ulega wypadkowi. W ciężkim stanie zostaje przewieziona do szpitala. Przechodzi operację, rehabilitację i wraca do domu. Jest niepełnosprawna, porusza się na wózku i potrzebuje pomocy męża.
Mężczyzna postanawia opiekować się żoną do jej powrotu do zdrowia. Oboje spędzają ze sobą więcej czasu, rozmawiają co zaczyna zbliżać ich do siebie.
W tej lekturze widzimy dokładnie jak uczucie dwojga ludzi wygasa i powoduje rozpad związku. Wszystkie ich błędne poczynania, oziębienie uczuć i brak czasu dla siebie autorka dogłębnie opisuje, starając się przestrzec nas byśmy nie popełniali tych samych błędów. Wszystko było tak świetnie przedstawione, że czytałam powieść jednym tchem ciekawa zakończenia. Powiem Wam, że warto było poświęcić czas na czytanie.
Wydawnictwo: Edipresse Książki
Data wydania: 2019-02-13
Tytuł oryginału: polski
Izabela Hebda
Z rewelacyjnym poczuciem humoru (czasem bardzo okrutnym!) autorka realizuje mit Kopciuszka, osadzając go w egocentrycznym świecie współczesnej młodej kobiety...
Viktoria po rozwodzie ucieka na niemiecką wieś. Chce zatracić się w depresji, ale przypadkowo poznaje trzy różne kobiety, które łączy jedno – są...