Okładka książki - Nie pozwól mi umrzeć patronujemy

Nie pozwól mi umrzeć

Nie jest to moje pierwsze spotkanie z autorem, wcześniej czytałam przede wszystkim kryminały retro jego autorstwa. Przyznać trzeba, że retro w wykonaniu Krzysztofa Koziołka jest znakomite! Tym razem jednak mamy do czynienia ze współczesnym kryminałem, a właściwie, powiedziałabym, że z medyczną sensacją. Oto bowiem, po raz pierwszy w mojej karierze czytelniczej, spotykam powieść, której tematem są szczepienia. Tematem, jak wiadomo, dość obecnie popularnym i kontrowersyjnym.

Troje obcych sobie ludzi staje do walki z potężnym koncernem farmaceutycznym, który posunie do wszystkiego, by wprowadzić na rynek swój produkt. Nie powstrzyma go nic, bo najważniejszy jest zysk. Czy uda się zatrzymać tę bezduszną machinę? Czy trzy osoby wystarczą, by prawda wyszła na jaw?

Autor podjął się niezwykle trudnego i delikatnego tematu – szczepień. Czy jesteśmy pewni, że szczepionki, które są na rynku zostały gruntownie przebadane, są odpowiednio przechowywane i bezpieczne dla nas i, przede wszystkim, dla naszych dzieci? Czy znamy wszystkie możliwe skutki uboczne? Czy wreszcie zgłaszamy niepożądane odczyny poszczepienne? Wiemy jak to robić i gdzie? Obawiam się, że większość z nas nie zna odpowiedzi na wszystkie te pytania. Sama miałam i nadal mam mnóstwo wątpliwości związanych ze szczepieniami. Autor ich nie rozwiewa, raczej zmusza do zastanowienia się nad tym problemem, do poszukania informacji. I to jest niezwykłe w tej książce – bo to przecież fikcja, rozrywka, ot zwykły kryminał, thriller, czy sensacja. W zasadzie tak, rzeczywiście mamy tu przecież do czynienia z dziełem wyobraźni autora. Dziełem, które czyta się świetnie, które zaskakuje i trzyma czytelnika w niepewności do ostatnich stron, a przy okazji prowokuje do rozmyślań i poszukiwań. I to jest, wg mnie, największą wartością „Nie pozwól mi umrzeć”. Tą książką autor potwierdza, że świetnie się sprawdza nie tylko w klimatach retro, że również współczesne powieści pisze znakomicie. Pióro Krzysztof Koziołek ma niezwykle lekkie – świetne dialogi, znakomite postaci, wszystko niezwykle wiarygodne i prawdopodobne – to sprawia, że książki nie da się odłożyć ‘na później’.

Serdecznie polecam „Nie pozwól mi umrzeć” miłośnikom nieoczywistej sensacji, czytelnikom, którzy są otwarci na eksperymenty i niespodzianki.

Informacje dodatkowe o Nie pozwól mi umrzeć:

Wydawnictwo: Manufaktura Tekstów
Data wydania: 2018-11-28
ISBN: 978-83-949557-2-4
Dodał/a opinię: Monika Kruszyńska

Zobacz opinie o książce Nie pozwól mi umrzeć

Kup książkę Nie pozwól mi umrzeć