Okładka książki - Nie spotka cię nic złego

Nie spotka cię nic złego

Uwielbiam thrillery – to jeden z moich ulubionych gatunków literackich. Dlatego z dużym zainteresowaniem sięgnęłam po najnowszą książkę Agaty Zamarskiej. Miałam już przyjemność poznać jej twórczość i bardzo cenię jej umiejętność łączenia wyrazistych psychologicznie bohaterów z intrygą, która trzyma w napięciu do samego końca.

Iwona i Marek wyruszają do Paryża, aby świętować rocznicę ślubu i spróbować ocalić swoje małżeństwo. Ich kilkuletni synek Staś zostaje pod opieką babci, która bezgranicznie oddaje się chłopcu. Sielanka szybko przeradza się w koszmar – do Iwony i Marka zaczynają docierać zdjęcia śpiącego dziecka, a po ich powrocie do Polski okazuje się, że zarówno Staś, jak i babcia zniknęli bez śladu.

Mimo intensywnego śledztwa sprawa pozostaje nierozwiązana, aż do przełomu dwa lata później, kiedy trop prowadzi do tajemniczej organizacji Harmonia. Zdesperowani rodzice muszą zmierzyć się nie tylko z potężnym przeciwnikiem, gotowym uciszyć każdego, kto odkryje prawdę, ale także z własną nieufnością – w walce o odnalezienie syna nic ani nikt nie jest tym, kim się wydaje.

Agata Zamarska w swoim najnowszym thrillerze „Nie spotka Cię nic złego” zabiera czytelnika w podróż przez najciemniejsze zakamarki rodzicielskiego lęku, małżeńskich tajemnic oraz obsesyjnego pragnienia kontroli. To powieść, która od pierwszych stron porusza emocje odbiorcy – przedstawia pozornie zwyczajną rodzinę, a następnie zderza ją z koszmarem. Choć podejmuje klasyczne dla gatunku motywy, takie jak zaginięcie dziecka, rodzinne sekrety czy tajemnicza organizacja, trudno oderwać się od lektury.

Agata Zamarska niezwykle sprawnie dawkuje napięcie. Autorka nie ogranicza się do typowej historii o porwaniu; wprowadza wątek tajemniczej organizacji Harmonia, który nadaje opowieści wymiar większej intrygi, wykraczającej poza prywatny dramat rodziny. Dzięki temu książka nabiera głębszego, niemal konspiracyjnego charakteru, a czytelnik zaczyna zadawać pytania o granice wolności, manipulację i kontrolę.

Na szczególne uznanie zasługują portrety psychologiczne bohaterów. Iwona, kierująca się niepokojącą intuicją, staje się symbolem matczynej siły i determinacji, choć niejednokrotnie balansuje na granicy paranoi. Marek przechodzi trudną drogę od sceptycyzmu do rozpaczliwego poszukiwania prawdy, a jego relacja z żoną ukazana jest w sposób niejednoznaczny – raz jako wsparcie, raz jako źródło dodatkowego konfliktu. Motyw braku zaufania między małżonkami to jeden z najmocniejszych aspektów powieści, który sprawia, że thriller przeradza się również w dramat psychologiczny.

Agata Zamarska posługuje się prostym, ale sugestywnym językiem, doskonale budującym klimat niepokoju. Dialogi brzmią naturalnie, a krótkie, dynamiczne rozdziały sprawiają, że książkę czyta się niemal jednym tchem. Nie brakuje zwrotów akcji, które są logicznym, choć nieprzewidywalnym, następstwem wcześniejszych wydarzeń. Podczas lektury można odnieść wrażenie, że momentami fabuła balansuje na granicy prawdopodobieństwa – niektóre rozwiązania mogą wydać się czytelnikowi nieco przerysowane. Ponadto przeskok czasowy o dwa lata, choć dodaje dynamiki, sprawia, że część emocji związanych z pierwszym szokiem po zaginięciu dziecka zostaje pominięta. Niemniej jednak pomimo tych dwóch słabszych stron, uważam, że autorka stworzyła nietuzinkową opowieść, której nie sposób sobie odmówić.

„Nie spotka Cię nic złego” to thriller, który przyciąga zarówno fanów wartkiej akcji, jak i tych, którzy cenią sobie analizę psychologiczną bohaterów. Agata Zamarska umiejętnie balansuje między dramatem rodzinnym a intrygą kryminalną, tworząc historię mroczną, pełną zwrotów akcji i pytań o granice zaufania. To lektura, która nie daje spokoju – bo największy lęk nie kryje się w ciemnych zaułkach, lecz w tym, że nie możemy ufać nawet najbliższym.

„Nie spotka Cię nic złego” to thriller, który doskonale spełnia swoje zadanie – trzyma w napięciu, budzi emocje i skłania do refleksji nad kruchością codziennej stabilizacji oraz łatwością, z jaką można ulec złudzeniu bezpieczeństwa. Jak dobrze znamy swoich najbliższych? Jak daleko jesteśmy w stanie się posunąć, by chronić rodzinę? I wreszcie – czy prawda zawsze jest tym, czego naprawdę pragniemy się dowiedzieć? To opowieść o miłości wystawionej na próbę, o cienkiej granicy między zaufaniem a podejrzeniem, a także o tym, że największe zagrożenie nie zawsze czai się na zewnątrz. Ten thriller zadowoli miłośników mocnych wrażeń, a jednocześnie pozostawi w czytelniku niepokój na długo po zakończeniu lektury.

Informacje dodatkowe o Nie spotka cię nic złego:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-08-20
Dodał/a opinię: Ilona Wolińska

Tagi: Thrillery i suspens

Zobacz opinie o książce Nie spotka cię nic złego

Kup książkę Nie spotka cię nic złego

Inauguracja
Agata Zamarska0
Okładka ksiązki - Inauguracja

Grupa nauczycieli zatrudnionych w innowacyjnej szkole dla trudnej młodzieży wybiera się na obóz integracyjny. Wśród nich jest ktoś, kto skrywa mroczną...

Pustać
Agata Zamarska0
Okładka ksiązki - Pustać

WSZYSCY ŚPIĄ GŁĘBOKIM SNEM, TO ODLUDZIE, PUSTAĆ. CISZA I SPOKÓJ. ALE WTEDY OKAZUJE SIĘ, ŻE JEDNA OSOBA NIE ŚPI. WSTAJE CICHO, CICHUTKO, NIKT JEJ NIE SŁYSZY...