Antologia "Niebezpieczni mężczyźni" napisana przez dziesięć polskich autorek jest jedną z najlepszych, jaką miałam okazję czytać.
Jestem pod ogromnym wrażeniem tych opowiadań, ponieważ wszystkie bardzo mi się spodobały, a to mi się nie często zdarza przy czytaniu antologii.
Wszystkie autorki trzymały się tematyki niebezpiecznych mężczyzn. Stworzyły bohaterów, przy których tajemnica, adrenalina i strach to ich drugie imię. A sceny erotyczne były tak świetnie tu opisane, że rumieńce są gwarantowane. Chciałam wybrać jedno najlepsze ale nie potrafię 🙈♥️.
"Sponsor" Moniki Skabora to bardzo świetne opowiadanie. Miało w sobie niesamowitą chemię między bohaterami, którzy byli rewelacyjnie wykreowani. Niebezpieczną sytuację i scenę, w trakcie której szybsze bicie serca gwarantowane. Młody biznesmen dostaje zaproszenie na bal charytatywny z osobą towarzyszącą. A wcześniej, podczas wieczoru w klubie poznaje pewną kobietę która ma ogromne problemy finansowe. Za dodatkową opłatą oddaje mu się. Gdy po paru dniach, jego sekretarka bierze urlop z powodu choroby, na zastępstwo zatrudnia swoją siostrzenicę. Wszystko byłoby w porządku gdyby nie fakt, że ... już widział te oczy i pamięta zapach ....
"Obrońca" Ludka Skrzydlewska W tej historii autorka rzuca nas od razu na głęboką wodę a raczej pod wodę w basenie. Reginę napada nieznajomy i próbuje ją zastraszyć podduszająć w basenie. Na ratunek przybywa jej kolejny nieznajomy robiąc miazgę z oprawcy. Zabiera kobietę do jej mieszkania nic nie wyjaśniając. A przy tym jest bardzo stanowczy, pewny siebie i równie niebezpieczny. Lecz to nie koniec jej problemów one dopiero się zaczynają. Te opowiadanie również mi się spodobało. Miało w sobie niesamowity dreszczyk ekscytacji, adrenaliny jak i tajemnice oraz porywającą chemię między bohaterami.
W opowiadaniu "Drań" Nany Bekher dostałam historię o tajemniczym i skrytym mężczyźnie nazywanym "Bestią". Nat i Victoria są sąsiadami. Ona jest po rozwodzie a on zmaga się z bólem po stracie matki. Uwielbiam styl pisarki. Bohaterowie stworzeni przez Nanę nigdy nie mają lekko. I tak było w tym opowiadaniu. Na scenę wkroczyła pewna osoba, która nieźle tu namieszała. A Victoria i Nathanael muszą poradzić sobie z przeszkodami jakie ich spotkają.
"Drapieżnik" Karoliny Jurgi to ciekawa historia pełna zwrotów akcji i tajemnic oraz porachunków mafijnych. Cora będąc nastolatką, porzuca miłość swojego życia pod naciskiem matki chłopaka. Po dziesięciu latach musi wrócić by zamknąć sprawy związane z pogrzebem babci. Boi się spotkać Nino, ponieważ tajemnica jaką skrywa może, jak sądzi zniszczyć jego rodzinę.
"Egzekutor" K.C Hiddenstorm to historia o mężczyźnie, który zabija na zlecenie. Podczas wykonywania wyroku dzieje się coś, co sam bohater tego nie rozumie. Opowiadanie, które spowodowało u mnie dreszczyk strachu i adrenaliny z zakończeniem, które zostawiło mnie w kompletnym szoku. Uwielbiam 😍.
Opowiadanie "Motocyklista" Pauliny Zaleckiej miało w sobie coś z grozy i dreszczyku adrenaliny. Sasha to właściciel klubu, który żyje zemstą do niewinnej dziewczyny. Gdy dochodzi do konfrontacji między tą dwójką, może wydarzyć się coś co całkowice zmieni jego zachowanie.
"Prześladowca" Agaty Sobczak ta historia miała w sobie dużo z tajemniczości jak i z brutalności. Główna bohaterka postanawia ze sobą skończyć skacząc z mostu. Jest bita i poniżana przez swojego męża. Ratuje ją pewien tajemniczy mężczyzna oraz wręcza jej swój numer telefonu. Czy dziewczyna go użyje ?
"Snajper" E.Raj ta historia zmyliła mnie na samym początku. Posiada bardzo oryginalna fabułę, w której to zemsta jest na pierwszym planie. Hunter wiele lat nosił w sobie chęć zemsty na człowieku, który zniszczył jego rodzinę. Gdy już jest bliski osiągnięcia celu na drodze staje mu dziewczyna przez którą musi dostać się do swojego wroga. Czy niewinna ofiara ucierpi? A co jeśli i ona będzie miała swój udział w zemście.
"Skazaniec" Sandra Robins fenomenalne opowiadanie z wątkiem paranormalnym. Trwają badania polegające na wykryciu lekarstwa na raka. Okazuje się, że uwięziony mężczyzna posiada krew dzięki, której można wyleczyć tą śmiertelną chorobę. Pewna młoda lekarka nie zgadza się na testy na ludziach. Czy uratuje skazańca ?
"Ochroniarz" Camille Gale to opowiadanie posiada niesamowite zakończenie, przez które popłakałam się ze wzruszenia. Do tego nic w nim nie było takie na jakie wyglądało. Przez problemy brata Veronica musi uciekać z jego przyjacielem, który ma ją dostarczyć do bezpiecznego miejsca. Podczas podróży dzieje się coś co zmienia myślenie Adriano.
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2021-09-29