Okładka książki - Nieoficjalny Tezaurus Harry'ego Pottera

Nieoficjalny Tezaurus Harry'ego Pottera

To jest wielkie WOW i obowiązkowa pozycja dla każdego fana Harry'ego Potter'a. Książka, która powróciła po 20 latach, by zachwycać i otwierać przed czytelnikami wrota do magicznego świata.

Twarda, zdobiona złoceniami okładka przywodzi na myśl magiczną księgę pełną zaklęć i formuł, niczym prosto z biblioteki Hogwartu. Otwierając ją masz wrażenie, że poznajesz tajemnice niedostępne dla zwykłych mugoli.

Co znajdziecie w tej książce? Jest tutaj ponad 1000 haseł, które wyjaśniają i tłumaczą magiczne pojęcia, zaklęcia, przedmioty, postaci, słowa i miejsca i wiele, wiele innych, które chciałby znać każdy, kto pokochał całe uniwersum Potter'a. Alfabetyczny spis ułatwia odnalezienie się w gąszczu informacji i ciekawostek, których nie znaliście lub nie pamiętaliście, dodam, że przy każdym haśle znajdziecie odniesienia do książek, w których jest o nich mowa.

Przykładowo dowiecie się:
🪄czym jest wsiąkiewka?
🪄jak brzmi formuła zaklęcia czyszczącego?
🪄na czym polega odgnomianie?
🪄kim był Ogg?
🪄jaką wartość ma galeon?
🪄co grozi za niezarejestrowanie się jako animag?

Na końcu znajdziecie również: angielskie (i nie tylko) terminy i ich odpowiedniki w j. polskim oraz chronologię wydarzeń.

Całość jest przepięknie wydana i doskonale uzupełnia kolekcję każdego potteromaniaka.

W naszym domu ta książka jest prawie cały czas w użyciu, uwielbiamy wyszukiwać hasła i sprawdzać swoją pamięć i wiedzę o HP. Obok Wielkiej księgi zaklęć to kolejna nieoficjalną książką, bez której ciężko się obejść 😉

Psssst! To jest świetny pomysł na prezent... tak tylko sobie to napisałam 😉

Informacje dodatkowe o Nieoficjalny Tezaurus Harry'ego Pottera:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2024-11-27
Kategoria: Inne
Dodał/a opinię: malipasjonaci

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 12 lat

Zobacz opinie o książce Nieoficjalny Tezaurus Harry'ego Pottera

Kup książkę Nieoficjalny Tezaurus Harry'ego Pottera