Ile książek jednego autora musicie przeczytać, żeby po kolejne sięgać bez zastanowienia? Ja twórczością pana Jacka Piekiełko zachwyciłam się po dwóch tytułach ("doberman" i "ciemne siły") i gdy odkryłam, że szykuje się nowa książka autora, wiedziałam, że będzie świetną lektury.
Magda po drugiej próbie samobójczej trafia na psychoterapię do Adriana. Oprócz tego podejmuje pracę opiekunki do dziecka u bardzo bogatej, ale też bardzo dziwnej rodziny. Magda w trakcie terapii odsłania coraz mroczniejsze wspomnienia. Jednocześnie zaczyna śledzić pracodawców i szybko dochodzi do wniosku, że u nich nic nie jest tym, na co wygląda.
Adrian jest dowodem na to, że terapeuci sami mają od groma problemów. Czy podoła terapii Magdy sam jednocześnie walcząc z własnymi demonami? Gdy okazuje się, że ma większy dostęp do przeszłości Magdy niż się spodziewał sytuacja się komplikuje.
W tym czasie ginie sławny polityk, a całe jego biuro dokłada wszelkich starań żeby go znaleźć, nie podając informacji o zaginięciu do wiadomości publicznej.
W pewnym momencie wszystkie wątki łączą się, tworząc spójną całość i zaskakując nas drogą powiązań między nimi. Mam wrażenie, że historia dość długo się zaczynała, ale w pewnym momencie nabrała tempa i wtedy już nie mogłam odłożyć książki, musiałam się dowiedzieć jak to wszystko się skończy.
Autor po raz kolejny doskonale zadbał o płaszczyznę psychologiczną. Książka była tak poruszająca, że czytając fragment o dziecięcej krzywdzie po prostu musiałam ją odłożyć by przytulić własnego synka i nie przeżywać dalej cierpienia tego z książki. Bohaterowie byli bardzo realistyczni jednak co poniektórych ciężko jednoznacznie ocenić.
"Nieskazitelna" to jest po prostu pełnokrwisty thriller, który ma w sobie wszystko, co powinna mieć książka z tego gatunku!
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2022-05-18
Czytamtu
W świecie iluzji nic nie jest tym, czym się wydaje. Gdzie kończy się prawda, a zaczyna manipulacja? Mikołaj Mortysz - błyskotliwy, bezwzględny i żądny...
Mała wieś w odległej Rosji. Grupa archeologów z Polski prowadzi wykopaliska. Na wzgórzu nieopodal lasu dokonują odkrycia, które wywróci do góry nogami...