Wątpliwości i niemoc uwierzenia w historię,która tworzy treść tej książki to chyba główne odczucia po jej przeczytaniu. Jeszcze nie tak dawno temu terrorystyczne ataki muzułmańskich wojowników świętej wojny były odległe, wydawać by się mogło nierealne. Akcja książki dzieje się w Hiszpanii, a to już nie jest daleko i staje się coraz realniejszym krzykiem mającym nam ogłosić zbliżanie się czegoś, na co nie jesteśmy gotowi. W tej książce wiele wydaje się być niemożliwe, fikcyjne a jednak gdzieś podskórnie czujemy, że to nie jest taka sobie wymyślona przez pisarza historyjka. Trzeba się zmierzyć z treścią tej książki i chyba trzeba uwierzyć, by być może być bardziej gotowym na zbliżające się niebezpieczeństwo. Bo jak się okazuje to niebezpieczeństwo pozbawione jest skrupułów, litości i odbierania nas, współczesnych europejczyków jako partnerów i sąsiadów na ziemi. Jesteśmy wrogami, anonimowymi ale mamy być zwalczani bo jesteśmy odmienni. Przeczytałam tę książkę i wciąż nie umiem się pogodzić z faktem, że dla muzułmańskich fanatyków nie ma żadnego znaczenia spokój na tym przecież wspólnym dla nas wszystkich świecie.
Informacje dodatkowe o Niewierna:
Wydawnictwo: WAM