Nigdy bym autorstwa Alicji Filipowskiej.
WSPÓŁPRACA
Jest to debiutancka książka autorki. Książka należy zdecydowanie do gatunku obyczajowe. Poruszany jest tam trudny temat rozstania po naprawdę długim stażu małżeńskim. Pozycja ta posiada wielki potencjał a problematyka jaka jest w niej poruszana nie spotkałam się z nią nigdzie wcześniej. Zwykle historie takie są przedstawione w młodych małżeństwach a nie na pewno ze stażem 40 letnim.
W książce poznajemy Marię, którą za pośrednictwem listu dowiaduję się że została opuszczona przez męża Teodora. Kobietę bym nazwała sztywną, wyrachowaną panią, którą raczej omija się z daleka. Maria całkowicie załamuje się po „stracie” męża. Na jej drodze pojawia się Mariolka, młoda kobieta, która uciekła od męża tyrana, który tylko groził i maltretował ją. Dwie kobiety, różne sytuację życiowe, z różnych przyczyn samotne a jednak obie silne i o całkowicie różnych charakterach. Wszystko mówi, że to nie możliwe aby mogły się zaprzyjaźnić, a jednak przeciwieństwa się przyciągają. Maria dodatkowo trafia do senatorium gdzie poznaje szaloną Krysie, która według Marii jest niższego szczebla społecznego. Maria musi nauczyć się żyć na nowo dzięki przyjaźni z Mariolką i Krysią nawet największe przeciwności losu jest przezwyciężyć.
Długo się zastanawiałam dlaczego ta książka ma taki tytuł a nie inny. Dopiero kilka ostatnich rozdziałów wyjaśnia. I naprawdę wtedy „Nigdy bym” pasuje idealnie.
Co do samej historii, bardzo dobra i potrzebna, ponieważ problematyka jest bardzo rzadko spotykana. Jedynie troszkę sposób pisania bardzo szybka zmiana perspektywy narracji powoduję lekką dezorientację, co spowalnia czytanie. Zdecydowanie jak dla mnie brakuję więcej dialogów, które tylko by wzbogaciły tekst. Nie uważam to za minusy ale jako wskazówki, dzięki czemu w mojej opinii pozycja była by atrakcyjniejsza. Duży plus zasługuję okładka, bo tak samo jak tytuł dopiero na ostatnich stronach jest wyjaśniony i dopiero wtedy idealnie współgra się z całością. Za to duży plus bo nie sugeruje.
Uważam, że książka na pewno się spodoba każdemu kto lubi obyczajówki. Książka na pewno wymaga skupienia się, ponieważ nie należy do najlżejszych. Zdecydowanie, jeżeli autorka wyda kolejną pozycje to po nią sięgnę.
Data wydania: 2023-06-29
Język oryginału: Polski
Jolanta Marciniak
Poruszająca opowieść o sile dziecięcej przyjaźni i beztrosce, która nagle zostaje przerwana Lato 1993 roku. Dziesięcioletni Paweł wraca z kolonii pełen...
Uważaj, czego sobie życzysz, bo możesz to dostać... Dwudziestoletnia Kaja marzy o dużej rodzinie i ciepłych relacjach. Zawsze były tylko we dwie:...