Okładka książki - Nigdy się nie poddam

Nigdy się nie poddam

📌„Wino to pasja, to miłość, to namiętność” 🍇✨ Recenzuję dziś „Nigdy się nie poddam” Barbary Wysoczańskiej. Historię dwóch kobiet, które łączy winnica, trauma i walka z systemem📌

Historia, która łączy pokolenia! ❤️

„Nigdy się nie poddam” to pięknie utkana opowieść o sile, stracie i odradzaniu się na tle malowniczych winnic Śląska. Barbara Wysoczańska, znana z bestsellerów takich  jak „Narzeczona nazisty” czy „Aktoreczka” po raz kolejny zachwyca połączeniem historii z uniwersalnymi emocjami.

🌿 Dwa światy, jedna opowieść. Wątek historyczny (1934 r.). Gretel Vogel, młoda Niemka, walczy o rodzinną winnicę w Grünbergu (dziś Zielona Góra) po chorobie ojca. W świecie zdominowanym przez mężczyzn i narastający nazizm jej determinacja bywa jedyną bronią 😤. Autorka mistrzowsko ukazuje społeczne ograniczenia. Gretel lekceważona przez kontrahentów, zmuszana do sprzedaży ziemi przez rodzeństwo. Nazistowskie zagrożenie. Bracia Gehlerowie (Erich – fanatyk nazizmu, Hans – wrażliwy idealista) reprezentują moralne dylematy epoki. Symbolikę wina.  Uprawa winorośli staje się metaforą hartu ducha, wymaga cierpliwości, przecinania „martwych pędów” i walki z kaprysami losu 🌱🍷 Wątek współczesny (2024 r.).  Alicja, wdowa po tragicznym wypadku męża, kupuje zrujnowany dworek pod Zieloną Górą. Odkryta w ogrodzie skrzynka z pamiątkami (akt własności z 1934 r., listy, winiarskie narzędzia)  prowadzi ją do śladów Gretel. Jej podróż do Monachium, by spotkać prawnuka dawnej właścicielki, to opowieść o ucieczce od traumy i odnajdywaniu nadziei 💔➡️💪.
Autorka ukazuje siłę  kobiet i ponadczasowe tematy. Walka z patriarchatem.  Gretel łamie tabu, zarządzając winnicą – w latach 30. to akt buntu! Alicja zaś odrzuca stereotyp „słabej wdowy”, remontując dom i badając przeszłość. Ukojenie w przeszłości. Historia Gretel staje się dla Alicji terapią – pokazuje, że cierpienie można przekuć w siłę. Polsko-niemieckie dziedzictwo. Autorka demitologizuje trudną historię Ziem Zachodnich, unikając uproszczeń.

✍️Warsztat autorki – zalety i drobne mankamenty.
Piękny, poetycki język 🖋️  Wątek Alicji bywa mniej wciągający niż historia Gretel.
Płynne przeplatanie epok ⏳  Klimatyczne opisy winnic 🏞️

🎯 Dla kogo jest ta książka?
Polecam  miłośnikom historii z kobietami w roli głównej  (fani „Złodziejki książek” lub „Pokoju”).   Poszukiwaczom opowieści o dziedzictwie i rodzinnych tajemnicach 🗝️
Fanom dwutorowej narracji  – zwłaszcza że wątek historyczny jest perfekcyjny.

📌 Czy warto przeczytać?
TAK! 👏 „Nigdy się nie poddam” to literackie wino. Początkowo cierpkie (wojna, śmierć, opresja), by na finał rozkwitnąć słodyczą nadziei. Mimo drobnych nierówności, książka zachwyca emocjonalną głębią i dowodzi, że Barbara  Wysoczańska jest mistrzynią kobiecej epiki historycznej 🏆

„Wino to pasja, to miłość, to namiętność” – ta myśl Gretel idealnie oddaje ducha powieści! ❤️🍇

Polecam z lampką wina – dla pełni wrażeń! 🥂

Moja ocena: 8/10 🌟

BRUNETTE BOOKS

Informacje dodatkowe o Nigdy się nie poddam:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2024-10-09
Dodał/a opinię: brunetkabooksrec

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Nigdy się nie poddam

Kup książkę Nigdy się nie poddam

Lena (Wielkie Litery)
Barbara Wysoczańska0
Okładka ksiązki - Lena (Wielkie Litery)

ROSJANIE. POLACY. WOJNA. WIEDZIAŁAM, ŻE JEŚLI TU PRZYJDĄ, SIĘGNĘ PO BROŃ. Lena Garlicka, polska malarka, od kilku lat prowadzi ustabilizowane życie w...

Świat na nowo
Barbara Wysoczańska0
Okładka ksiązki - Świat na nowo

Historia wyłaniającej się z gruzów Polski, wielkich uczuć, troski i zrozumienia, które miały zbudować świat na nowo. Kończy się II Wojna Światowa, a w...