Dzięki tej lekturze zwróciłem uwagę na pewne czynności, które wykonuję od dłuższego czasu (o ile nie od zawsze), ale są tak transparentne, że aż niezauważalne. Utwierdziłem się przy tym w przekonaniu, że niksuję/niksenuję skutecznie. Czasem warto wykorzystać porady z w/w książki, aby móc zwiększyć świadomość wykonywanych aktywności. Przystępny układ rozdziałów pomaga sprawnie przebrnąć przez gąszcz wskazówek, dzięki czemu można przyjemnie odprężyć się między kolejnymi bardziej wymagającymi książkami. Obcując z książką nie sposób nie sięgnąć po pomarańcze, a sam kolor, którego pełno wewnątrz i na zewnątrz tytułu w pewnym momencie staje się jak zieleń - uspokajający.
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2020-11-10
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: Niksen - Embracing The Dutch Art Of Doing Nothing
bookprotector
Niksen to nie jest luksus - to konieczność. Organizm go potrzebuje. Mózg go potrzebuje, żeby mógł lepiej funkcjonować. Po niksenowej przerwie będziemy nie tylko bardziej wypoczęci, lecz także zaczniemy jaśniej myśleć, zdołamy stawić czoło dalszym wyzwaniom. Oto prawdziwa potęga niksenowania.
Spodziewałam się, że pisanie tej książki to będzie ciężka praca, i tak było, nie myślałam jednak, że sprawi mi aż tyle radości.