Okładka książki -  No one needs to know

No one needs to know

Pamiętacie swoją pierwszą miłość ?

“Nie tak miało być! Byłam wściekła, że wszystko, co zaplanowałam, nie wypaliło i teraz stoję twarzą w twarz z moją pierwszą miłością. Niedorzeczną miłością, warto dodać.”

Statystycznie, to pierwsze, niezwykle intensywne uczucie jakim jest pierwsza miłość, ma nikłe szanse na przetrwanie. Osób, które pokochały po raz pierwszy i z tą pierwszą miłością spędziły życie, jest raczej niewiele. Czy to niedojrzałość, niestałość w uczuciach czy inny powód - zwykle te miłości szybko wygasają. Ale z pewnością zostają w pamięci i mają wpływ na kolejne relacje miłosne.

Nelie zakochała się po raz pierwszy mając 16 lat. Niewinne uczucie nie miało szans na odwzajemnienie, bo nie dość, że zakochała się w chłopaku o 5 lat starszym, to jest on przyjacielem jej brata i …typowym lowelasem zmieniającym dziewczyny jak rękawiczki. Krótki pobyt u brata zakończył się złamanym sercem i mimo upływu lat, dziewczyna nie stworzyła z nikim do tej pory poważnego związku. Ale jej życie toczyło się spokojnie dalej. Mimo trudnych relacji z rodzicami, postanowiła studiować to co kocha, być wierna swoim pasjom i zamieszkała z bratem. Wszystko się układało do czasu aż Hunter ponownie pojawił się w jej życiu.

Miała plan - unikać go jak tylko się da. Ale szybko przekonała się, że nie ma na to szans, a chłopak - w sumie mężczyzna - został u nich dłużej niż sam zamierzał. I nie potrafi być obojętna na niego, chyba jednak to pierwsze uczucie nie wygasło tak jak sądziła…

Jednak ta relacja jest z góry skazana na porażkę - przecież jej brat by ich ukatrupił gdyby postanowili być razem. A poza tym… Hunter ma swoje plany i sekrety, których nie może zdradzić nikomu… Co z tego wszystkiego wyniknie ?

Chciałam oderwać się od kryminałów i poddać jakiejś lekkiej historii. Wiem, że Iga nie pisze banałów, lubię jej pióro i jak dotąd nigdy mnie nie zawiodła. Choć historia trudnej i skomplikowanej miłości Nelie i Huntera ma w sobie wiele zalet i na swój sposób zaciekawiła, czegoś mi tu jednak zabrakło. Chyba humoru, który autorka ma wybitny i za który ją pokochałam podczas czytania jej pierwszej książki. Ale też wątek tej tajemnicy Huntera był na swój sposób mocny, intrygował, autorka długo trzymała nas w niepewności, nie zdradzając do samego końca o co chodzi. Jednak liczyłam na większy szok i na to, że dym po wybuchu, nie rozwieje się tak szybko.

To mnie tak nieco zawiodło. Jednak zarazem nie uważam tej książki za rozczarowanie. Iga wplotła tu wiele ciekawych wątków, kilka relacji szczególnie poruszających na różne sposoby i z pewnością nie można się nudzić. Notorycznie coś się dzieje i podczas czytania raz po raz będziemy przeżywać najrozmaitsze emocje wraz z bohaterami. Więź Nelie i Darrena, przyjaźń Nelie i Hollie oraz Darrena i Huntera, pewien zawód miłosny, inna pierwsza miłość, zemsta, walka o niezależność… Dzieje się i bezdyskusyjnie książka jest w stanie wciągnąć bez reszty. Ja wiele razy pisząc recenzje zaznaczam, że lubię się czepiać, szczególnie w przypadkach gdy wiem, że autorka już pokazała na co ją stać i sama sobie wysoko poprzeczkę postawiła ;)

W tym miesiącu z książkami mi nie po drodze i czytam dopiero trzecią ale ilość nie jest tak ważna jak jakość. Jak dotąd żadna nie była dla mnie zmarnowanym czasem i oczywiście polecam Wam ten romans młodzieżowy. Dziękuję za egzemplarz do recenzji.

Informacje dodatkowe o No one needs to know:

Wydawnictwo: Amare
Data wydania: 2025-08-27
Dodał/a opinię: Marta BONIECKA

Zobacz opinie o książce No one needs to know

Kup książkę No one needs to know

Tylko na chwilę
Iga Daniszewska0
Okładka ksiązki - Tylko na chwilę

Romans bez zobowiązań i zakazany związek z szefem!Gdy po śmierci ojca, znanego senatora, dziewiętnastoletnia Lauren Sanders stała się posiadaczką dowodów...

Szpilki z Wall Street
Iga Daniszewska0
Okładka ksiązki - Szpilki z Wall Street

Biurowy hate-love z niesamowitym humorem i wyjątkowo gburowatym przystojniakiem. Olivia Santos od dwóch lat pracuje dla giełdowego geniusza Dylana Clarka...