Po długiej podróży do Kastalanii powraca książę Alfie. O jego przyszłości już przesądzono, bowiem po stracie ukochanego brata, który był pretendentem do tronu - ta rola przypadnie właśnie jemu. Alfie zupełnie nie widzi się jako władca. Poza tym, chłopak uważa, że jego brat Dez wciąż żyje, tylko trzeba go odnaleźć... Aby tego dokonać musi zbliżyć się do zakazanej magii.
Tymczasem pewna złodziejka stara się radzić sobie jak najlepiej potrafi... i wpada w tarapaty. Finn, bo tak jej na imię, spotyka księcia Alfiego w niezbyt przyjemnych okolicznościach, ponieważ po rozgrywce cambió dochodzi między nimi do bójki.
Tak właśnie krzyżują się losy tej dwójki.
Niebezpieczna przygoda, czarna magia, która uwolniona sieje spustoszenie.... i potwór z przeszłości, o którym za wszelką cenę Finn pragnęła zapomnieć.
"Zgodnie z legendą Sombra miał przemienić świat w Nocturnę: niekończącą się noc, która czyni z ludzi potwory żywiące się nienawiścią okrucieństwem, chciwością."
"Nocturna" to powieść, która zainteresowała mnie już jakiś czas temu. Uwielbiam książki, w których jest motyw magii, zaklęć. Właśnie to składało się na fabułę. Pomysł na powieść jak najbardziej ciekawy i wciągający. Jednak chwilami czułam, że akcja toczyła się zbyt wolno. Największe wrażenie zrobiła na mnie postać Finn - twarda dziewczyna, zdana sama na siebie z ogromnymi pokładami mocy. Razem z księciem tworzyli świetny duet.
Książka niesie ze sobą jasny przekaz - walka dobra ze złem, przeczytamy o lojalności, odpowiedzialności za swoje czyny i drugiego człowieka.
"Nocturna" to debiut literacki autorki. Uważam, że całkiem udany. Myślę, że książka przypadnie do gustu fanom magicznych motywów.
Za egzemplarz dziękuję Wydawnictwo Jaguar
Tytuł oryginału: Nocturna
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Joanna Krystyna Radosz
blondeside
Po połączeniu sił, by ocalić królestwo Castallan przed starożytnym magicznym złem, Alfie i Finn nie widzieli się od miesięcy. Alfie w końcu dojrzewa do...