Okładka książki - Noli me tangere!

Noli me tangere!

Kwestie wiary i Kościoła bardzo często wywołują wiele nieporozumień. W tej książce została poruszona sprawa apokryfów, ksiąg nie wchodzących w skład Kanonu Biblii, a dokładnie Ewangelii Marii Magdaleny. Należy zauważyć, że takich tekstów jest zdecydowanie więcej (można tu wymienić chociażby Ewangelię Judasza, Barnaby, Hebrajczyków, Bartłomieja, Filipa i wiele innych). Z pewnością jest wiele osób, które od razu zanegują owe podania, ale czy nie lepiej najpierw zapoznać się z nimi… To właśnie te fragmenty w tekście, odnoszące się do religii i do „kolei losów” Ewangelii Marii Magdaleny najbardziej przyciągnęły moją uwagę. Już sam tytuł świadczył o tym, ze autor z pewnością nie potratuje tego tematu zdawkowo. Noli me tangere oznacza „nie dotykaj mnie”, ‚nie zatrzymuj mnie”. To słowa, które według Ewangelii Janowej Jezus Chrystus wypowiedział do Marii Magdaleny po zmartwychwstaniu. Warto również zwrócić uwagę na pojawiający się ten właśnie motyw w sztuce zarówno w rzeźbie, malarstwie, jak i grafice, wykorzystany przez znakomitych artystów (Tycjana, Albrechta Durera, Fra Angelica, Lucasa Cranacha…) Wracając do książki… fabuła ukazana jest z dwóch perspektyw. Tego co działo się w przeszłości związanej właśnie z tekstem religijnym oraz współcześnie, gdzie prowadzone jest śledztwo w sprawie morderstwa młodej dziewczyny. Porównując te dwie „części” pierwsza wypada zdecydowanie lepiej. Odniosłam wrażenie, że autor tak bardzo został pochłonięty przeszłością, że nie zdążył dopracować kwestii kryminalnych, czegoś ewidentnie tu zabrakło. Nie pomysłu, bo ten był bardzo ciekawy, ale rozbudowania rzeczywistości, dopracowania szczegółów i finału, który wypadł dość blado. Pomimo tych niedociągnięć czytało mi się bardzo dobrze, to książka, która można przeczytać w jeden wieczór.

Informacje dodatkowe o Noli me tangere!:

Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2020-10-30
ISBN: 978-83-8219-053-3
Dodał/a opinię: etiudyliterackie

Tagi: nolimetangere andreashoff

Zobacz opinie o książce Noli me tangere!

Kup książkę Noli me tangere!