Okładka książki - Nora

Nora

Tytuł : N. O. R. A

Autor : Dorota Rz.

Wydawnictwo Novae Res

Data premiery : 10.07.2024r.

#współpracareklamowa

#współpracabarterowa

#współpracarecenzencka

Książka z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl.

Opis książki :

Supermoce i troje nastolatków… To nie może skończyć się dobrze.

Detroit to miasto asfaltu, nędzy i braku perspektyw. Zwłaszcza dla nastolatków, którzy dorastali w domu dziecka pod opieką okrutnej wychowawczyni. Nora, Peter i Rayan są dla siebie niczym rodzina, jakiej nigdy nie mieli. Żadne z nich nie zna innego życia niż kradzieże, bójki

i wagary. Do czasu…

Od przypadkowego spotkania Nory z wróżbitką nic nie układa się tak, jak powinno. Niespodziewanie tajemniczy wybuch odmienia losy tej trójki na zawsze. Obdarowani nadprzyrodzonymi mocami Nora, Peter i Rayan muszą stanąć do walki z podstępnym wrogiem i stawić czoła wielu wyzwaniom. Nie wiedzą jednak jeszcze, że posiadanie superzdolności nie zawsze oznacza bycie superbohaterem…

"Od tamtego momentu, racjonalnie podchodząc do rzeczy, stwierdzili, że to musiał być piorun. W końcu, gdy piorun uderzy w kogoś podczas burzy, ta osoba ginie. Oni jednak żyli i mieli się nadzwyczaj dobrze. Do tego jeszcze te dziwne zdolności, które mają od tamtego czasu. "

Historia trojga nastolatków, którzy nie mają w życiu łatwo. Wychowali sie w domu dziecka, dodatkowo mieszkają w mieście, w którym jest brak perspektyw na lepsze życie. Życie jakie znają to bójki,alkohol, kradzieże i wagary.

Pewnego dnia, podczas burzy i uderzenia tajemniczego pioruna, trójka nastolatków zostaje obdarowana nadprzyrodzonymi mocami.

" Rayan mógł zdmuchiwać ludzi jak papierki. Peter biegał jak na sterydach, a z oczu Nory wystrzelały lasery."

Jak nastolatkowie poradzą sobie z nowymi zdolnościami?

Z jakim niebezpieczeństwem przyjdzie im się zmierzyć?

Świetna młodzieżówka, która fabułą przypomina mi film " Kronika ". ( Swoją drogą, świetny film, polecam. 💜)

Życie nastolatków jest trudne, a kiedy wchodzą w grę nowe zdolności, wykorzystają je do celów, które znają z życia, czyli do kradzieży.

W życiu Nory, Petera i Rayana pojawiają się nowe wyzwania, którym muszą stawić czoła.

Czy nadprzyrodzone zdolności czynią z nich superbohaterów?

Lekkie pióro autorki przenosi czytelnika w świat trudnej młodzieży.

Bohaterowie są dobrze wykreowani, fabuła jest przemyślana a akcja książki dopracowana.

Historię czyta się bardzo szybko, dosłownie wciąga od pierwszej strony.

Nie ma zbędnych opisów, więc czytelnik się nie nudzi historią.

Warto poznać historię nastolatków z Detroit.

Gorąco polecam.

#książkoweimpresje #ewelabook #polskiebookstagramy #bookstagrampl @ewelabook