Okładka książki - Nowy świat

Nowy świat

„Nowy świat” Jerzego Boczkowskiego to niezwykle poruszająca i pełna emocji opowieść o odbudowie nie tylko zrujnowanej Warszawy, lecz także życia i nadziei ludzi, którzy wrócili do miasta zniszczonego przez wojnę. Autor zabiera czytelnika w sam środek Warszawy z początku 1945 roku – miejsca, w którym gruz, śmierć i wspomnienia tragedii mieszają się z pierwszymi oznakami odradzającego się życia.

Głównym bohaterem powieści jest czternastoletni Maciek, który wraz z rodzicami wraca do stolicy, marząc o powrocie do normalności. Szybko jednak przekonuje się, że nie tylko miasto zostało rozbite, ale także jego własna rodzina. Warszawa, choć w ruinach, przyciąga go swoim tajemniczym urokiem – kusi przygodą, wolnością i ryzykiem. Maciek dojrzewa w przyspieszonym tempie, stając wobec dramatycznych wyborów i konfrontując się z trudną powojenną rzeczywistością.

Na jego drodze pojawiają się ważne postacie: wolny, uliczny apasz, sprytny i pewny siebie, który imponuje chłopcu odwagą i niezależnością; młoda kobieta z blizną, ocalała z powstania, która mimo traumatycznych doświadczeń nie straciła hartu ducha; oraz tajemniczy sąsiad, człowiek złamany, ale wciąż próbujący odnaleźć w sobie wolę życia. Ich losy splatają się w ruinach stolicy, gdzie każdy dzień jest walką o przetrwanie, ale też o nadzieję i sens.

Boczkowski w mistrzowski sposób kreśli obraz powojennej Warszawy. Miasto jawi się jako bohater samo w sobie – ocean gruzów, w którym rodzi się nowe życie. Autor umiejętnie oddaje kontrasty tamtych czasów: dramat ekshumacji i ruin miesza się z radością jazzowych melodii, nocnym życiem spragnionych zapomnienia mieszkańców i pierwszymi krokami ku odbudowie. Szczególnym tłem staje się także hotel Polonia, gdzie władze stłoczyły dyplomatów i korespondentów zagranicznych – enklawa luksusu w sercu zniszczonego miasta.

Styl Boczkowskiego jest poruszający, sugestywny i pełen realizmu. Autor nie upiększa ani tragedii, ani trudów codzienności, ale w jego narracji obecna jest czułość wobec bohaterów i miasta. Język powieści jest obrazowy, pozwala poczuć zapach spalonego miasta, usłyszeć echo gruzów i zobaczyć powoli odradzające się życie. To proza, która jednocześnie wzrusza i inspiruje.

„Nowy świat” to opowieść o emocjach – o bólu, stracie, tęsknocie, ale też o przyjaźni, miłości i nadziei. Pokazuje, jak w najtrudniejszych chwilach ludzie potrafią się podnieść, jak w gruzach można odnaleźć iskry życia i siłę do budowania przyszłości. Szczególnie poruszające są chwile, gdy bohaterowie, choć na krótko, doświadczają szczęścia – w zniszczonym mieście wydają się one jeszcze cenniejsze.

Polecam „Nowy świat” wszystkim miłośnikom powieści historycznych i obyczajowych, które w prawdziwy sposób ukazują losy zwykłych ludzi w niezwykłych czasach. To książka dla czytelników poszukujących literatury, która porusza serce, zmusza do refleksji i pokazuje, że w każdej, nawet najbardziej dramatycznej epoce, istnieje miejsce na nadzieję i nowe początki. Boczkowski napisał powieść piękną i autentyczną, która pozwala spojrzeć na historię Warszawy oczami tych, którzy odbudowywali nie tylko miasto, lecz także siebie samych.

Informacje dodatkowe o Nowy świat:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2025-09-18
Kategoria: Historyczne
Dodał/a opinię: Małgorzata Styczeń

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna Literatura historyczna

Zobacz opinie o książce Nowy świat

Kup książkę Nowy świat