„Numer 1” to czwarty tom serii ONA. Ja zaczęłam właśnie od niego i ani przez moment nie czułam, że czegoś mi brakuje, ponieważ autorka prowadzi narrację w taki sposób, że bez problemu można wejść w historię bez znajomości poprzednich części i w pełni zanurzyć się w fabule oraz relacjach między bohaterami.
Ten thriller psychologiczny to bardzo dobra i mocna historia, która bezlitośnie zagląda w najmroczniejsze zakamarki ludzkiego umysłu i zostawia czytelnika z pytaniem, czy potwory rodzą się w nas, czy to my sami je tworzymy. Punktem wyjścia jest brutalna zbrodnia w warszawskim apartamencie, okaleczone ciało młodej influencerki i sprawa wyglądająca jak makabryczny rytuał, a to dopiero początek serii wydarzeń, które wstrząsają miastem. Jednak to nie jest tylko kryminał o ściganiu mordercy, lecz przede wszystkim opowieść o winie, wstydzie, presji, obsesji i o tym, jak cienka bywa granica między tym, kim jesteśmy, a tym kim możemy się stać pod wpływem strachu i tajemnic.
Ogromnym atutem powieści jest osadzenie jej w rzeczywistości, która jest nam bardzo bliska, w świecie mediów społecznościowych, celebrytów, wizerunku i presji bycia idealnym, co sprawia, że ta historia boli bardziej, bo nie jest odległą fikcją, lecz czymś, co dzieje się tuż obok nas.
Bohaterowie są skonstruowani znakomicie, a tajemnicza Ona to jedna z najbardziej intrygujących postaci, jakie można spotkać w thrillerach psychologicznych, ponieważ mimo że poznajemy jej myśli, strach i poczucie winy, wciąż trudno ją jednoznacznie ocenić i rozszyfrować, zdecydować czy jest katem, ofiarą, a może jednym i drugim jednocześnie. Ta niejednoznaczność buduje ogromne napięcie. Duet śledczych również wnosi do historii dużo autentyczności, bo to policjanci z krwi i kości, mający własne problemy, przeszłość i emocje, przez co są ludzcy i wiarygodni.
Styl autorki jest bardzo dynamiczny, rozdziały są krótkie, konkretne, pełne dialogów i akcji, nie ma tu rozwlekłych opisów ani zbędnego lania wody, dzięki czemu książka wciąga od pierwszych stron i trzyma w napięciu do samego końca, a nawet długo po odłożeniu jej na półkę. To thriller, który nie tylko opowiada o zbrodni, lecz także zmusza do myślenia o moralności, odpowiedzialności i ciemnej stronie ludzkiej natury, dlatego trudno przejść obok niego obojętnie.
Po lekturze zostaje w głowie silna refleksja nad tym, dokąd zmierza świat, ponieważ autorka w pewnym sensie wymierza sprawiedliwość rękami sprawcy osobom, które wcześniej same nie szanowały innych i stawiały siebie ponad wszystkimi, zadając ból, hejtując i żyjąc wyłącznie w blasku własnego wizerunku. Karma wraca, ale pojawia się pytanie, kto ją egzekwuje i czy ktokolwiek ma do tego moralne prawo
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-01-28
Język oryginału: Polski
ubookmi
* Lubisz ćwiczenia z piłką gimnastyczną? * Nie masz pomysłu na kolejne ćwiczenia z jej wykorzystaniem? Mam dla Ciebie idealne rozwiązanie. Książkę...
W wesołym miasteczku spacerujący z synem mężczyzna odkrywa zwłoki młodej kobiety. Nikt nie spodziewa się, że nie jest to pojedyncza tragedia, ale część...