Okładka książki - O chłopcu, który ujarzmił wiatr

O chłopcu, który ujarzmił wiatr

Inne wydania:

Miejscem rozgrywających się wydarzeń - jeśli mogę tak to nazwać w przypadku literatury faktu - jest południowo - wschodnia Afryka / Malawia / wioska Masitala.
To miejsce, gdzie swe dzieciństwo i życie spędzał Wiliam Kamkwamba.
        Książkę tę czyta się z zainteresowaniem, co niewątpliwie zawdzięcza się przystępnemu językowi i mnóstwem dialogów. Nie brakuje tu też malowniczych i bardzo "realnych" opisów.
Zaryzykuję tu stwierdzenie, że "O chłopcu, który..." to literatura obyczajowa pisana życiem. Takie odczucia towarzyszą bowiem czytelnikowi.
Poznajemy mieszkańców niewielkiej wioski, rodzinę Kamkwaba i codzienność afrykańskich dzieci.
Przeczytamy o beztroskich zabawach, o słynnych opowieściach dziadka, o "okrutnej" karze za kradzież gum do żucia i wiele, wiele innych ciekawych historii. Wreszcie dojdziemy do opisu wielkiej klęski gospodarczej w Malawi - tak niepokojącej, że trzeba było wybierać, który posiłek w ciągu dnia będzie tym najważniejszy -  bo jedynym.
I tu dojdziemy do sedna książki. Młody Wiliam bowiem, chcąc w jakikolwiek sposób pomóc rodzinie i  mieszkańcom postanowił skonstruować wiatrak. Kamkwamba zbierał potrzebne przedmioty, złom, by w końcu stworzyć z nich maszynę, mającą zapobiec dalszej klęsce głodowej.
                Nie było łatwo, ponieważ - możemy sobie wyobrazić - ludzie wokół kpili, szydzili, wyśmiewali biednego chłopca z Masitala. Jakież było ich wielkie zdumienie, gdy wiatrak ruszył.

Informacje dodatkowe o O chłopcu, który ujarzmił wiatr:

Wydawnictwo: Edgard
Data wydania: 2019-09-25
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: The Boy Who Harnessed The Wind
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Katarzyna Iwańska
Dodał/a opinię: KuLtUrAlNiEbp

Tagi: Publikacje o konkrentnych miejscach i ludziach dla dzieci i młodzieży

Zobacz opinie o książce O chłopcu, który ujarzmił wiatr

Kup książkę O chłopcu, który ujarzmił wiatr

O chłopcu, który ujarzmił wiatr
William Kamkwamba, Bryan Mealer0
Okładka ksiązki - O chłopcu, który ujarzmił wiatr

Kiedy w 2002 roku susza niszczy zbiory na polach Malawi i tysiące ludzi umiera z głodu, William Kamkwamba ma 13 lat i z ciężkim sercem musi porzucić szkołę...