Okładka książki - Obietnica

Obietnica

Tom 2 cyklu Konieczna

Jak wielkie znaczenie ma dla Was dane słowo? Dotrzymujecie go? Czy jesteście wyznawcami obecnie modnego : “cóż szkodzi obiecać” ?

“Od zawsze ojciec powtarzał, że słowo to najważniejsza waluta i wypowiedziana obietnica jest wiążąca niczym umowa notarialna.”

Przyjaźń, miłość, rodzina - to wartości niezwykle ważne w naszym życiu. Czwórka bohaterów tej książki Agnieszki Peszek miała to wszystko, a zarazem nie miała z tego nic - można odnieść takie wrażenie podążając kolejnymi rozdziałami. Byli dla siebie wszystkim - wsparciem, opoką, przyjaciółmi, rodziną. Wydawało się, że są lojalni wobec siebie, szczerzy, wskoczą za sobą w ogień bez wahania. A jednak… Gdy dochodzi do tragedii, ten idealny obraz szybko zmienia się w karykaturę przyjaźni. Dlaczego?

“Ona - znana pisarka, która słynie z pisania krwawych powieści - morduje męża.

W tle kochanek oraz spisany testament, według którego dziedziczy wszystko.

Prosta i szybka sprawa.

Sukces prokuratury i policji.”

Gdy Weronika budzi się obok zakrwawionego i ewidentnie martwego męża, wie, że będzie główną podejrzaną i zarazem nie ma pojęcia kto i jak mógłby wejść nocą do ich domu i tak dokonać tego czynu, by nie pozostawić śladów. Dla policji z pozoru wszystko jest oczywiste. Ale jednak z czasem pojawia się niepewność i biorąc pod uwagę standardowe domniemanie niewinności, mają obowiązek sprawdzić wszelkie możliwe scenariusze i przesłuchać każdego kto ma związek z tą sprawą. W trakcie śledztwa wychodzi na światło dzienne wiele tajemnic grona przyjaciół. Czy któreś z nich ma …krew na rękach?

Już wiem, że książki Peszek są zawiłe, nieoczywiste, zaskakujące. I spodziewałam się… niespodziewanego. To kolejna historia pełna emocji, zwrotów akcji i szokujących sekretów. Ciekawiło mnie, który z nich okaże się mieć wpływ na całość, co będzie takim zapalnikiem, który spowodował, że Grzegorz zginął. Czy sam do tego doprowadził swoim trybem życia, głęboko skrywanymi tajemnicami? Czy jednak żona stwierdziła, że nie akceptuje jego zdrad? A może podejrzenia należy skierować na kogoś innego?

To co oczywiste nie zawsze takie jest i fakt, że Weronika pisząc kryminały ma wiedzę jak dokonać morderstwa i uniknąć odpowiedzialności za takowy czyn, wręcz oczyszcza ją z zarzutów moim zdaniem, bo byłaby głupia zabijając mężą w ich łóżku.

To drugi tom serii jednak łączy te książki chyba tylko prowadząca dochodzenia Renata Konieczna. Nie odczuwałam tego, że to ciąg dalszy, wciągnęłam się w to bez problemu, bez znajomości pierwszej części i bez reszty. Świetna historia dająca do myślenia, robiąca chwilami niezły zamęt w głowie, wystawiająca na próbę naszą moralność. Bohaterowie co rusz ją naginali i sami możemy nie raz się zastanowić czy też takie czyny uznalibyśmy za dopuszczalne. Wątek zdrady też jest tu wykorzystany ciekawie, sama jestem do niego zwykle negatywnie nastawiona ale tu nie umiałam tak do końca potępić bohaterów. Zakończenie było mocne, wstrząsające i dla mnie dość przykre, a nawet przygnębiające. Liczyłam na szczęśliwszy koniec ale to nie romans gdzie miłość zwycięża wszystko.

Lubię poznawać nowych autorów i biorąc pod uwagę, że twórczość Peszek odkryłam w tym roku, cieszę się, że do tego doszło. Coraz bardziej ją cenię i serdecznie polecam. Dziękuję za zaufanie, cierpliwość i egzemplarz do recenzji.

Informacje dodatkowe o Obietnica:

Kup książkę Obietnica

Krew na rękach
Agnieszka Peszek0
Okładka ksiązki - Krew na rękach

Anna od lat pracuje jako pielęgniarka, ale czuje, że nadszedł czas na zmianę. Kiedy wreszcie decyduje się odejść ze szpitala, trafia na nietypową ofertę...

I co dalej?
Agnieszka Peszek0
Okładka ksiązki - I co dalej?

Gdy Anna zakochała się w koledze z pracy Grzegorzu, wiedziała że nie będzie to łatwy związek. Jednak gdy mężczyzna włożył na jej palec pierścionek zaręczynowy...