Moc Aliny wzrosła, a Darkling pożąda jej umiejętności jeszcze bardziej. Przywoływaczka Słońca musi uciekać, ale niestety ona i Mal nie zdołają zbyt długo wymykać się wrogom. Nie mając na kogo liczyć, przyjmują pomoc od korsarza Sturmhonda, dzięki któremu dziewczyna próbuje stanąć na czele armii griszów.
Niestety, kiedy na jaw wychodzi coraz więcej nowych sekretów oraz pragnie się władzy coraz mocniej, można zatracić się we własnym człowieczeństwie...
Po zakończeniu pierwszego tomu miałam takie: ok, pewnie drugi będzie tylko o uciekaniu i pokonywaniu wrogów, którzy napatoczą się w międzyczasie nie wiadomo skąd.
Ależ ja się myliłam!
Nie sądziłam, że ta książka spodoba mi się aż tak bardzo. To ponad 300 stron czystej akcji. Kiedy zwalniamy tempo, to tylko na chwilę i po to, żeby za moment wydarzyło się coś, co zmiecie nas i bohaterów z planszy.
Alina przez pewien czynnik staje się kompletnie inną bohaterką - zmienia swój charakter, podejście do ludzi i pogląd na niektóre sprawy oraz sytuacje. W pierwszej części była mi całkowicie obojętna, teraz ją uwielbiam.
Kolejnym fantastycznym bohaterem jest Nikołaj Lancov. To taki typ bohatera, którego po prostu uwielbiam. Kiedy trzeba potrafi być poważny, ale jeśli sytuacja tego nie wymaga, to jest tak niesamowicie zabawny i kochany że no nie mogę!
Brakowało mi trochę Darklinga, ale jak już się pojawiał, to w najlepszej odsłonie.
A co do Mala - nadal go nie znoszę. W tym tomie zrobił coś, czego obawiałam się już przy poprzedniej części i jakby yghhhhhh. No nie mogę z gościa.
Świat, polityka, problemy i wszystko co z tym związane zostało opisane idealnie.
Relacje między bohaterami są niesamowite.
A zakończenie wspaniałe.
Na tem moment, porównując tą część do dylogii "Szóstki wron", chyba mam niepopularną opinię, bo uważam, że ta seria jest o wiele bardziej "moja". Oczywiście zobaczymy, czy będzie tak też po tym, kiedy przeczytam trzeci tom.
Nie mogę przestać myśleć o tej książce i zawartej w niej historii.
To arcydzieło.
Ocena: 10/10
Wydawnictwo: Mag
Data wydania: 2019-08-14
Tytuł oryginału: Siege and Storm
Język oryginału: amerykański
Tłumaczenie: Joanna Figlewska
Julka2021
Zanurzcie się w świat stworzony z epickim rozmachem przez autorkę międzynarodowych bestsellerów, Leigh Bardugo, sięgając po pięknie ilustrowaną replikę...
„Szturm i grom” to niecierpliwie wyczekiwana przez fanów kontynuacja powieści „Cień i kość” czyli drugi tom Trylogii Grisza...