Klara to m³oda dziewczyna, która skupia siê przede wszystkim na studiach. Nie szuka wra¿eñ i raczej stroni od hucznych zabaw i przygód na jedn± noc. Jej ¿ycie diametralnie siê zmienia, gdy spó¼niona wpada do rodzinnego domu i tam poznaje tajemniczego Aleksandra Daliszewskiego. Mê¿czyzna mocno j± zaintrygowa³ swoj± skryto¶ci± i przeszywaj±cymi, szarymi oczami. Jakie tajemnice skrywa nieznajomy? Czy ta znajomo¶æ siê pog³êbi? Jakie decyzje podejmie Klara, by zawalczyæ o szczê¶cie?
Klaudia wygra³a konkurs na wydanie ksi±¿ki w wydawnictwa We Need YA. Na pocz±tku nie by³am do tego przekonana, poniewa¿ ba³am siê, ¿e to mo¿e byæ kolejna autorka jednej powie¶ci. Jednak potem ¶ledz±c nowo¶ci do¶æ czêsto widzia³am kolejne ksi±¿ki spod pióra tej autorki. Wiêc wreszcie wypada³oby siê z nimi zapoznaæ. Oczywi¶cie musia³am ponie¶æ klêskê, poniewa¿ nie sprawdzi³am, ¿e Ocala³o tylko serce to kolejny tom serii. Na szczê¶cie nie trzeba ich czytaæ po kolei chocia¿ pewne spojlery siê w niej pojawi³y. No ale mówi siê trudno
Ksi±¿ka od samego pocz±tku bardzo przypad³a mi do gustu, Czyta³o mi siê j± bardzo szybko i z wielk± przyjemno¶ci± ¶ledzi³am poczynania bohaterów. Spodoba³o mi siê to, ¿e mamy tutaj dwie perspektywy i dziêki temu mo¿na historiê jeszcze lepiej zrozumieæ. Mimo lekkiego pióra i stylu, powie¶æ nie jest prosta i przyjemna. Przesz³o¶æ bohaterów jest naprawdê trudna i nie dziwiê siê, ¿e postêpowali tak a nie inaczej, chocia¿ czasami mia³am ochotê nimi potrz±sn±æ. Jednak nie powodowa³o to, ¿e odbiera³am postacie jako¶ mocno negatywnie, a nawet ich polubi³am.
Je¿eli ju¿ o nich wspomnia³am to trochê przybli¿ê Wam ich charaktery. Klara jest m³oda i nie docenia swojej urody. Jest ³agodna, uczciwa i szczera. Nie stara siê na si³ê wszystkim zaimponowaæ, a nawet nie wie jak pozytywnie wp³ywa na ludzie ze swojego otoczenia. To m±dra dziewczyna, która chce pomagaæ innym. Szczerze j± polubi³am i nie raz mi zaimponowa³a. Jednak jej miêkkie serce czasami by³o jej najwiêksz± wad±. Nie potrafi³a siê zdecydowaæ w jednej kwestii i za bardzo to, moim zdaniem, przeci±ga³a. Ale spodoba³o mi siê to, ¿e autorka ¶wietnie odda³a charakter i sposób my¶lenia osoby w tym wieku. Mam praktycznie tyle samo lat co Klara i serio czu³am jakby kole¿anka opowiada³a mi swoj± historiê. Za to Aleksander..hm, nie wiem jak o nim Wam opowiedzieæ, by zbyt wiele nie zdradziæ. Mê¿czyzna w m³odym wieku prze¿y³ bardzo wiele. Teraz po kilku latach boi siê, ¿e trauma nie zniknie i bêdzie dalej niszczyæ go od ¶rodka. Poznanie nietypowej Klary sprawia, ¿e zaczyna postrzegaæ ¿ycie odrobinê inaczej, ale dalej siê przed tych chroni. To mê¿czyzna, który ból skrywa g³êboko w sobie, ale na zewn±trz pokazuje maskê. Jednak mimo tego dla wa¿nych dla niego osób potrafi byæ czu³y, opiekuñczy i serdeczny.
Jednak mam tej tej ksi±¿ki jedno “ale”. Chodzi mi o to, ¿e by³o w niej strasznie du¿o b³êdów, a to ¼le odmieniony czasownik, literówki, podstawowe b³êdy interpunkcyjne. Zazwyczaj nie zwracam na to zbytniej uwagi, bo jeste¶my tylko lud¼mi i nie wszystko da siê wy³apaæ, ale tutaj by³o ich naprawdê wiele. Przeszkadza³o mi to czasami w czytaniu, dlatego chcia³am o tym wspomnieæ i uprzedziæ.
Podsumowuj±c, Ocala³o tylko serce to naprawdê dobra ksi±¿ka. Historia o zranionych sercach, trudnej przesz³o¶ci i obawie przed uczuciami. Przy tej lekturze spêdzicie kilka niezapomniany godzin, a bohaterowie sprawi±, ¿e poczujecie, ¿e dobro jeszcze istnieje i ka¿dy cz³owiek zas³uguje na szczê¶cie.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2020-03-25
Kategoria: Dla m³odzie¿y
Tytu³ orygina³u: Ocala³o tylko serce
Jêzyk orygina³u: polski
Doda³/a opiniê:
Paulina Balcerzak
Ostatni tom serii ,,Jedyne takie miejsce"! Autorka mi³osnych opowie¶ci zabierze Was w kolejn± ¶mia³± podro¿!Adrian pracuje jako barman w bardzo znanym...
"Je¶li tylko Ty" , pierwszy tom nowej serii "Nieobojêtno¶æ" autorstwa Klaudii Bianek, to historia, która nie wydarzy³a siê naprawdê. I ca³e szczê¶cie....