napisałam na lc http://lubimyczytac.pl/ksiazka/227971/oczyszczenie/opinia/28317375#opinia28317375
"Pierwsze zdanie tylnej części okładki głosi: << Jeśli podobało Wam się Pachnidło Patricka Suskinda, ta książka Was zachwyci>>. Wybrałam sobie do przeczytania tą książkę właśnie dlatego, że spodziewałam się takiego efektu. poza tym opis był interesujący
Kilka godzin wystarczyło, by przeczytać tą ponurą i cmentarną książkę do połowy (zaliczyłam tym samym Halloween tydzień wcześniej, zazwyczaj omijam tematy tego typu, gdy dobieram literaturę). Nie jestem jakąś szczególną zwolenniczką ton kości, również w filmach, ale Pachnidło choć wspominam je ciężko czytelniczo, potrafiło zapaść w pamięć na tyle, że kupiłam po przeczytaniu swój egzemplarz - bardzo lubię też ekranizację
Tutaj już niekoniecznie mam takie odczucia, od połowy wyszarpywałam tę książkę po kawałku, i nie dlatego że nie miałam absolutnie czasu by czytać, po prostu gdyby mnie wciągnęła nie byłoby braku możliwości jej szybkiego skończenia
Po prostu, widziałam już pewną powtarzalność i przewidywalność pewnych zdarzeń, czegoś mi brakowało może gdyby fabuła nie wydała mi się, aż tak bardzo poszarpana, coś dodać, coś odjąć. Nie wiem, nigdy nie pisałam książek, ale sporo ich czytam, i brakowało mi tego "czegoś"
Jednego czego na pewno nie można odmówić Oczyszczeniu, jest klimat, autor zajął się czymś, co zawsze będzie aktualne, problem moralny, w czasie historycznym, ale zagadnienie poruszane w książce, będzie aktualne zawsze.
Nie wszystkie zadania są dla wszystkich, zawsze wystąpią pewne okoliczności, które mogą nas zmienić - i to jest wątek, dla którego warto sięgnąć po tę książkę...."
Informacje dodatkowe o Oczyszczenie:
Wydawnictwo: Znak