Książka „Od Asiuni do Joanny. Życie pod Bajdułem” to poruszająca, mądra i niezwykle potrzebna rozmowa, która wykracza daleko poza ramy klasycznego wywiadu-rzeki. Joanna Papuzińska, jedna z najważniejszych postaci polskiej literatury dziecięcej, w dialogu z Anną Sobowiec odsłania nie tylko swoją biografię, lecz także historię Polski widzianą z perspektywy jednostki – kobiety, dziecka wojny, córki, matki, pisarki i świadkini przemian społecznych obejmujących kilka pokoleń.
Największą siłą tej książki jest jej autentyczność. Rozmowa prowadzona jest z ogromnym wyczuciem, spokojem i szacunkiem dla emocji rozmówczyni. Autorki jasno deklarują, że zależało im na zapisie „wersji zdarzeń” Joanny Papuzińskiej – i ten cel zostaje w pełni osiągnięty. Czytelnik otrzymuje opowieść osobistą, niespiesznie budowaną, wolną od sensacyjności, za to pełną refleksji i cichej siły. To historia, która nie narzuca ocen, lecz zaprasza do uważnego słuchania.
Szczególnie cenne jest to, jak książka łączy perspektywę prywatną z doświadczeniem zbiorowym. Wojna, powojenne dzieciństwo, życie „pod Bajdułem”, czyli w cieniu wielkiej historii, stają się punktem wyjścia do rozważań o tożsamości, pamięci i odpowiedzialności za słowo. Papuzińska opowiada o Polsce bez patosu, ale z głębokim poczuciem więzi – jako o miejscu naznaczonym stratą, ale też zdolnym do odradzania się dzięki relacjom międzyludzkim i kulturze.
Rozmowa dotyka tematów fundamentalnych: miłości i rodziny, cierpienia i śmierci, starości, sukcesu oraz sensu twórczości. Każdy z nich pojawia się w naturalny sposób, osadzony w konkretnych doświadczeniach, bez abstrakcyjnych uogólnień. Szczerość Joanny Papuzińskiej – jej gotowość do mówienia także o trudnych emocjach, o wątpliwościach i przemijaniu – nadaje książce wymiar uniwersalny. To opowieść, w której wielu czytelników może odnaleźć własne pytania i niepokoje.
Anna Sobowiec pełni rolę rozmówczyni uważnej i dyskretnej. Jej pytania są trafne, pogłębiające, a jednocześnie nienachalne. Dzięki temu narracja zachowuje płynność i intymny charakter, a czytelnik ma poczucie uczestnictwa w prawdziwej rozmowie, a nie w wyreżyserowanym wywiadzie. Widać, że obie strony potrzebowały czasu, by zmierzyć się z własnymi historiami i emocjami – i właśnie ta dojrzałość procesu przekłada się na jakość książki.
„Od Asiuni do Joanny. Życie pod Bajdułem” to lektura inspirująca i refleksyjna, skłaniająca do namysłu nad własnymi priorytetami i miejscem w historii – tej wielkiej i tej osobistej. To książka, która nie daje gotowych odpowiedzi, ale uczy uważności, empatii i odwagi w mierzeniu się z przeszłością. Z pewnością pozostaje w pamięci na długo po zakończeniu lektury.
Wydawnictwo: Literatura
Data wydania: 2025-09-25