Okładka książki - Ogród pełen emocji zimą

Ogród pełen emocji zimą

,,- Życie mnie goni! Wiesz, ile ciekawych rzeczy może się wydarzyć?
- Wszystkich i tak nie zdołasz zobaczyć. Musisz wybrać sobie te, które są dla ciebie najciekawsze. Nie musisz tak ciągle gonić. Czasem dobrze jest usiąść i zastanowić się chwilę, pomedytować, odpocząć."

,,Nie ma dwóch takich samych płatków śniegu, tak jak nie ma dwóch takich samych ludzi na świecie- dodała."

Autorka napisała książkę dla wszystkich osób, którzy nie wiedzą co ze sobą począć podczas trwania zimy. Niby wychodzimy na dwór, lepimy bałwana, zrobimy Aniołka na śniegu i co potem? Czy każdego dnia taka sama zabawa wciąż jest dla dzieci atrakcyjna? Myślę, że nie bardzo. Tegoroczna zima i nam dała do myślenia, gdyż przy wielkim mrozie śnieg przestaje się lepić i co wtedy? Czy należy czekać na roztopy? Młode bohaterki pokazują nam co możemy zrobić, by pomimo przeszkód wciąż dobrze się bawić. Na pierwszy plan wysuwa się kulig, który nie potrzebuje lepiącego się śniegu. Trzeba przyznać, że jest nawet dużo lepszy od rzucania się śnieżkami. Jeśli jednak nie lubisz chłodu, zawsze możesz upiec jak bohaterka wspaniałe ciasteczka, które każdy zje ze smakiem. Kolejną zabawą może być tropienie śladów. Nigdy nie wiadomo jakie zwierzę mogło przechodzić obok, a rozmowa w tym temacie może być nawet kształtująca. A może i wam zdarzyło się ujrzeć na szybie tajemnicze ślady, które podobno pozostawił mróz? Albo wróżka? Albo Elfy, bo tak w sumie każde dziecko ma prawo wierzyć w coś innego i taka właśnie różnorodność myśli jest też wspaniałym tematem do rozmowy.
Bardzo ciekawym rozdziałem był tutaj poruszony temat czy każdy musi nas lubić? Warto zajrzeć jakie spojrzenie było tutaj ukazane. Będzie też coś na temat przytulania i wytwarzanych wtedy endorfin oraz uśmiechu, który potrafi wyleczyć nawet drugiego człowieka. Jednym słowem to nie jest tylko bajka, ale bardziej przewodnik z młodymi postaciami, które pokazują co się w życiu liczy i na co powinniśmy w nim zwrócić uwagę. Każdy ma prawo być wolny, szybki, ślamazarny lub zabawny. Posiadamy cechy nie tylko dziedziczone, ale i swoje własne, które sprawiają, że nawet jednojajowi bliźniacy mogą być zupełnie inni z charakteru. Dla fanów czytania sekretów znajdą się tutaj zapiski z pamiętnika dziewczynek. Zobaczcie co dla nich jest ważne, na co zwracają uwagę. Uwierzcie mi, że żadna bajka nie jest tylko dla dzieci. Mi jako rodzicowi dała wiele podpowiedzi co można zrobić lepiej i czego mogę zrobić więcej nie tylko dla dzieci, ale i dla samej siebie:-)
Wewnątrz macie co jakiś czas kolorowe ilustracje by bardziej wczuć się w klimat, który chcą nam pokazać. Druk jest nieco większy, a treść przyjemna i ciekawa. Kto nie czytał części pierwszej, to zachęcam do ujrzenia świata przez pryzmat osoby na wózku inwalidzkim. Bo więcej ograniczeń mamy w głowach aniżeli w ciele:-) Wspaniała, bardzo ją polecam:-)

Informacje dodatkowe o Ogród pełen emocji zimą:

Data wydania: 2025-12-21
Dodał/a opinię: Ewelina Przespolewska

Zobacz opinie o książce Ogród pełen emocji zimą

Kup książkę Ogród pełen emocji zimą

Magiczny eliksir czarownicy Felicji
Ewa Bolesta-Mroczek0
Okładka ksiązki - Magiczny eliksir czarownicy Felicji

Czarownica Felicja ma bardzo ważne zadanie: musi stworzyć eliksir, który pomoże dzieciom pokonać strach. Nie jest to łatwe, ponieważ przeszkadza jej w...

Ogród pełen emocji
Ewa Bolesta-Mroczek0
Okładka ksiązki - Ogród pełen emocji

Bohaterkami książki "Ogród pełen emocji" są trzy siostry, które mieszkają w drewnianym domku na skraju wioski. Najstarsza jest Klementyna, skończyła już...