Magiczna opowieść w sam raz pod choinkę. "Okruchy dobra" ukazują nam historię kilkorga osób żyjących w Krakowie. Tuż przed świętami ich losy splatają się i finalnie wszyscy siadają do wigilijnej kolacji. Jest matka samotnie wychowująca córkę i zatanawiająca się, co się stało z jej mężem pracującym zagranicą. Nie ma pieniędzy na zorganizowanie świąt, boi się, że jej małżeństwo dobiegło końca. A córeczka bezgranicznie wierzy w powrót taty.
Jest starsza pani żyjąca samotnie. Niegdyś wielka dama, stała bywalczyni salonów, znana krakowska osobistość. Żałuje swojego życia, nieudanego małżeństwa i swojego zachowania w stosunku do jedynej córki.
Jest młody mężczyzna, pracownik korporacji, pragnący zdobyć uznanie i pieniądze. Wiecznie żyjący w cieniu przyszywanego kuzyna. Gdy jego życie nabiera rozpędu okazuje się, że jego przelotna kochanka z pracy jest w ciąży. Jego przyszłość stoi pod znakiem zapytania.
Jest młoda kobieta, chora na raka. Całe życie robiła wszystko, by uniknąć tej choroby (na którą także zmarła jej mama). Nie udało się. W dodatku rozsypuje się jej małżeństwo, a jedyny mężczyzna, który wzbudzał w niej prawdziwe uczucia ma żonę.
Jest i mężczyzna samotnie wychowujący nastoletniego syna. Tęskni za żoną, która zginęła w wypadku kilka lat wcześniej. Syn obarcza go winą za śmierć matki. Są bogaci, ale nie mają najważniejszej osoby w ich życiu. Nie potrafią znaleźć wspólnego języka.
Jest kobieta, której wszystko idzie na opak. Rodzina uważa ją za przegraną, bo w wieku 40 lat nie ma męża i dzieci. Chciała wyjechać w Boże Narodzenie na wakacje, ale biuro podróży, w którym wykupiła wycieczkę zbankrutowało. Święta zamierza spędzić samotnie, by nie wysłuchiwać kolejnej przytyków rodziny.
Jest także starszy dorożkaż, od lat mający tylko konia za towarzystwo. Razem starają się po prostu przetrwać w zmieniającym się świecie.
Naprawdę pokochałam tę historię i na pewno sięgnę po nią nie jeden raz. Jest wzruszająca, a przy tym pełna poczucia humoru, wiary w ludzką dobroć i szczerość intencji. To historia o magii Bożego Narodzenia, magii przebaczania, magii pomagania, magii zrozumienia. Pomaga na wierzyć w to, że nawet, jeśli sytuacji wydaje się beznadziejna, to nie wszystko jest stracone - bo wokół są ludzie, którzy mogą nam pomóc.
Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2018-10-31