Okładka książki - Oleńka. Panienka z Białego Dworu

Oleńka. Panienka z Białego Dworu

Tom 1 cyklu Wiek miłości, wiek nienawiści

Oleńka otwiera pierwszy to m cyklu miłość i nienawiść, o burzliwych i dramatycznych losach rodziny hrabiostwa Ostojańskich z wielńskich kresów.
Dziewczyna unika aresztowania , z opresji przypadkowo ratują ją zaręczyny z ukochanym nauczycielem Joachimem i musi zacząć nowe życie w ukryciu .
Początkowo pomaga jej dawna służąca z dworu, Józka, jednak jej chęć do wygodnego życia i bogactwa popycha ją do kradzieży i zdrady Oli .
Autorka wspaniale rysuje portrety psychologiczne Oleńki i Józki , Ola jest romantyczką, zakochana w Joachimie, wierna ideałom, Józka natomiast żądna bogatego wygodnego życia , puszcza się z każdym za kilka rubli .
Tak samo mamy przedstawionych dwóch mężczyzn , kowala Ignacego , prosty, nieokrzesany mężczyzna i narzeczony Oleńki Joachim, romantyczny nauczyciel , idealista, patriota .
Kiedy dochodzi do aresztowania rodziny Ostojańskich we dworze , jedynie Oleńka cudem tego unika, ale musi żyć w ukryciu.
Z początku pomaga jej Józka, ale mając zdradziecki charakter okrada Olę i donosi na nią .
Tymczasem Ola rodzi owoc miłości swojej i Joachima, córeczkę Marysię, opiekuje się też synkiem Józki , którego występna matka porzuca dla wygodnego życia .
Na horyzoncie znowu pojawia sie Ignac , i prosi Oleńkę o ręke , kocha ją od dawna i pragnie , ale ona wierna Joachimowi go odrzuca.
Dopiero , gdy zostaje wyjawiona prawda , że Joachim poległ a ona nie da sobie rady z dwójką małych dzieci, bez pracy , dziewczyna godzi się na oświadczyny Ignaca .
Teraz zmuszona życ pod innym przybranym nazwiskiem , dla swojego bezpieczeństwa , chce przede wszystkim przetrwać i zapewnić byt dzieciom .
Powieść jest niezwykle interesująca , fabuła jest wartka i wciągająca , więc z pewnością sięgnę po następny tom Franka w obcym domu .

Informacje dodatkowe o Oleńka. Panienka z Białego Dworu:

Kup książkę Oleńka. Panienka z Białego Dworu

Kiedy będziesz moją żoną. Tom 1
Wioletta Sawicka0
Okładka ksiązki - Kiedy będziesz moją żoną. Tom 1

Nowe wydanie książki Wioletty Sawickiej ,,Wyjdziesz za mnie, kotku?" Ciepła historia o miłości, wybaczaniu i trudnych życiowych wyborach. O tym, co tak...

Wyspy szczęśliwe
Wioletta Sawicka0
Okładka ksiązki - Wyspy szczęśliwe

Wrażliwa, ufna,  trochę naiwna Joanna pragnęła od życia tylko jednego: chciała mieć rodzinę. Taką, w jakiej sama dorastała, zanim rodzice zginęli...