KOCHACIE KOTY? "Ona i jej kot" to lektura dla Was, jeśli nie przepadacie za kotami to może zmienicie zdanie za sprawą japońskiego duetu Makato Shinkai & Naruki Nagakawa.
Za egzemplarz dziękuję Wydawnictwu Bo.wiem
Ciepła opowieść o samotności, potrzebie akceptacji bycia razem, tworzeniu wspólnej więzi, dzięki, której życie nabiera sensu i radości.
Pewnego dnia na drodze życia samotnej Miyu pojawia się bezpański kot Chobi, od tej chwili wszystko się zmienia. Podobnie dzieje się u pozostałych bohaterów, którzy przygarniają koty. Cztery koty, cztery kobiety, opowieść o współczesnym świecie opisanym przez osoby z Kraju Kwitnącej Wiśni. Z kraju, ludzi cierpiących na samotność jak mało gdzie na świecie.
Czy łatwej tworzyć więź ze zwierzęciem niż z drugim człowiekiem? Czy koty mogą zastąpić nam miłość?
Książka dla osób wrażliwych, ceniących prostotę i minimalizm. Polecam gorąco.
P. S.
Szczególne podziękowania za tłumaczenie dla Pana Dariusza Latosia. Często zapominamy jak dużo zawdzięczamy pracy tłumacza, dzięki ich wysiłkowi poznajemy literaturę dla nas niedostępną.
Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Data wydania: 2022-02-17
Tytuł oryginału: Kanojo to kanojo no neko
Czytajka93
Mitsuha mieszka w malutkim miasteczku, marząc o tym, aby kiedyś rozpocząć studia w stolicy. Taki mieszka i uczy się w Tokio. Pewnego razu, na wskutek przedziwnego...