Każdego roku ktoś na świecie, w tym szczególnym czasie, w okresie Bożego Narodzenia, sięga po "Opowieść wigilijną" Charlesa Dickensa.
Ta nowela napisana w ciągu kilku tygodni, jest jedną z najwybitniejszych historii bożonarodzeniowych, którą poznają kolejne pokolenia i której uniwersalne przesłania wciąż są aktualne.
Po raz pierwszy opublikowana 17 grudnia 1843 roku, jest dziś tak samo popularna jak ponad 180 lat temu. Pierwszy nakład rozszedł się w ciągu trzech dni.
Dickens przez całe życie był zaangażowany w działalność charytatywną i sprawy społeczne. Motywacją do napisania "Opowieści wigilijnej" było uczestnictwo autora w zbiórce dobroczynnej na rzecz najbiedniejszych mieszkańców przemysłowego Manchesteru. Mierziła go społeczna niesprawiedliwość i ubogie dzieci, które często schodziły na drogę przestępczą, aby przetrwać.
Akcja "Opowieści wigilijnej" rozgrywa się w czasie świąt Bożego Narodzenia.
Ebenezer Scrooge to człowiek zrzędliwy, samolubny i skąpy. Nienawidzi Bożego Narodzenia i twierdzi, że biedni i bezdomni powinni trafić do domów pracy lub więzienia.
Pewnej mroźnej zimy nawiedzają go trzy świąteczne duchy, które pokazują mu wydarzenia z przeszłości, teraźniejszości i przyszłości. To doświadczenie bezpowrotnie zmienia zimnego skąpca, a czytelnika zostawia z głębszą refleksją.
Ponadczasowa historia. Klasyka w najlepszym wydaniu.
Ja w tym roku wybrałam 0Opowieść przepiękne wydaną przez Wydawnictwo Literackie @wydawnictwoliterackie, w znakomitym tłumaczeniu Jacka Dehnela
i zachwycającymi ilustracjami Lisy Aisato
Dodatkowym atutem są przypisy, które znajdują się na końcu książki, a z którymi warto się zapoznać, bo przybliżają czasy i miejsce, w którym żył i pisał Charles Dickens.
Kto jeszcze nie zna historii Ebenezera Scrooge'a? Gorąco zachęcam do lektury.
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2023-11-08
Kategoria: Opowiadania
Tytuł oryginału: A Christmas Carol
Katarzyna Nowicka
Akcja utworu rozgrywa się od 1775 roku aż do rewolucji francuskiej. Opowiada o losach Francuza Karola Darnaya i Anglika Sydneya Cartona, na tle dwóch...