Okładka książki - Opowieści ze Świetnika. Tom 2

Opowieści ze Świetnika. Tom 2

Aktualnie świat nastawiony jest na ekologię, z każdej strony wyskakują nam reklamy o tym, żeby prawidłowo segregować śmieci, gasić światło, gdy wychodzimy z pokoju lub dłużej nosić ubrania, które mamy, a nie ciągle kupować nowe, ale jak tego wszystkiego nauczyć dzieci?
Świetnik, nie mylić ze śmietnikiem to fantastyczne miejsce, mieszkają tam wiewiór Kacper, szczur Zadymka, jeżynka Antosia i sroka Kraksa, codziennie grupa przyjaciół przeżywa niesamowite przygody. Całość to pięć różnych opowiadań, podczas których bohaterowie wpadają na świetne pomysły i przekształcają niepotrzebne nikomu rzeczy w bardzo przydatne przedmioty, zachęcając do tego samego czytelników.
Książka bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła, historie są bardzo ciekawe i spodobały się moim dzieciom, więc na pewno zapoznamy się również z częścią pierwszą. Chyba najbardziej w tych historiach spodobało mi się to, że przyjaciele zawsze się wspierali nawet w najdziwniejszych pomysłach, a gdy atakowały je Psuje to, nawet kiedy byli skłóceni, od razu działali razem i dzięki temu zawsze potrafili się obronić.
Oczywiście najważniejsza myśl tej książki to ta, żeby nie wyrzucać wszystkiego od razu na śmietnik, tylko zastanowić się, czy jednak nie da się tego naprawić lub wykorzystać w innym celu i to bardzo popieram. Uważam, że takie książki są bardzo potrzebne, ponieważ pod przykrywką ciekawej i zabawnej historii znajdujemy morał, który sprawia, że zmieniamy coś w sobie na lepsze.
Jeżeli tak jak my nie znacie części pierwszej, to spokojnie możecie czytać tę część bez jej znajomości, ale zapewniam was, że po przeczytaniu na pewno będziecie chcieli ją nadrobić, a potem będziecie wypatrywać kolejnych opowieści.

Informacje dodatkowe o Opowieści ze Świetnika. Tom 2:

Kup książkę Opowieści ze Świetnika. Tom 2

Królewska Talia
Marcin Mortka0
Okładka ksiązki - Królewska Talia

Mandylion to królestwo, które istnieje od tysięcy lat. Rządy w nim sprawuje król Duncan III. Służy mu wiernie czternaście rodów oraz zagadkowa kasta Pieśniarzy...

Martwe Jezioro
Marcin Mortka 0
Okładka ksiązki - Martwe Jezioro

Kiedy niebo przesłania cień smoczych skrzydeł... Pięcioro podróżników, cztery tajemnicze cele, jedna bardzo niebezpieczna wyprawa. Weteran krwawo rozpędzonego...