Okładka książki - Orzeł Biały (#2). Orzeł Biały 2

Seria: Orzeł biały #2

Wydawnictwo: Warbook
@warbook.pl

🪖🪖🪖🪖🪖🪖🪖🪖🪖🪖

" -Lustereczko, powiedz przecie...
Ledwo jednak zobaczył skraj zielonego czoła, zdjęła go straszna rozpacz, bo przecież dzień byt tak piękny i po burzy pachnące powietrze,
a tu wciąż ten głupi zielony ryj!..."

Kontynuacja „Orła Białego” to jazda bez trzymanki.. Marcin Sergiusz Przybyłek znowu funduje mi totalny chaos kontrolowany – pełen absurdu, czarnego humoru, brutalności i nieoczywistych bohaterów.. I wiecie co? Wciąga to jak bagno..

Czyta się to jak jazdę czołgiem przez lunapark – szybko, ostro i nie do końca legalnie.. Autor nie oszczędza nikogo – ani czytelnika, ani bohaterów.. Narracja to ciągły ogień: raz śmiech przez łzy, raz zgrzyt zębami, a raz głośne „Co ja właśnie przeczytałam?!”.

Język, Soczysty, dosadny, często wulgarny, ale bez tego ta opowieść straciłaby swój ciężar i rytm.. To styl Przybyłka – nie bierze jeńców, wali prosto między oczy..

Bohaterowie, Psychole, maruderzy, patrioci na prochach.. Ale każdy z nich ma coś do powiedzenia..

Fabuła wciąga jak wir wojenny z domieszką orczej muchomorowej haluny.. Z jednej strony mamy potężne zamieszanie na kresach Twierdzy Polska – Rosja, Białoruś i Ukraina to teraz strefy starć prymitywnych (i nie tak całkiem głupich) orków, którzy zamiast polityki wolą gotować… ludzi.. Z drugiej strony, wewnątrz polskich murów dzieje się nie mniej – śmierć Królowej Magdaleny sieje zamęt, major Orłowski i jego ekipa dochodzą do siebie po ostatnich jatkach, a Zielona Przyszłość kusi N-Genem wszystkich tych, którzy wierzą w nieśmiertelność.. Oczywiście za cenę przeobrażenia się w… orka..

Czy „Orzeł Biały 2” to książka dla każdego? Nie. Ale jeśli kochasz szaloną akcję, alternatywną historię, ironiczny humor i odrobinę filozofii przemyconej między krwawą jatką a dialogiem o pasztecie z ludzi – to będziesz wniebowzięty..

" Gdyby ktoś interesował sie losem Lorskiego, to uciekał razem z innymi orkami przed zieloną Godzillą, a gdy potwór przestał już ich gonić, napotkał w jednym z lasów chudego Engelsa prowadzącego, niczym w pijanym widzie, krowę. Gość pomalowany był na niebiesko i przypominał Polakowi mieszkańca Indii..."

Rok 2057, cała ludzkość zażyła lek na nieśmiertelność – N-Gen.. Cała, oprócz Polaków, bo nasz wiecznie skłócony sejm nie potrafił go zalegalizować.. I może dobrze, bo lek działa – tyle że zamienia cię w orka.. A orki, wiadomo… lubią ludzinę.. Na surowo, z przyprawami, jak leci..

Polska jest jedyną ocalałą cywilizacją ludzi.. Ale spokojnie – chaos, kombinowanie, sarmatyzm i nadprodukcja „projektów” mają się świetnie.. Gdzieś tam Zielona Przyszłość próbuje legalnie zamieniać chorych w nieśmiertelnych Engelsów.. W Hołnach Mejera żołnierze marzą o odbiciu Wilna (oczywiście!).. A Rasputin – nie mylić z Putinem), – szykuje orczą inwazję ze wschodu..

Ah, i jeszcze Schmidt – zmartwychwstały nazistowski Überwunder – wstaje z grobu i planuje odrodzenie Überlandu..

Informacje dodatkowe o Orzeł Biały (#2). Orzeł Biały 2:

Wydawnictwo: WarBook
Data wydania: 2025-03-12
Dodał/a opinię: Magdalena Grzejszczyk

Tagi: Proza literacka Beletrystyka spekulatywna Literatura przygodowa Fantastyka naukowa (science fiction)

Zobacz opinie o książce Orzeł Biały (#2). Orzeł Biały 2

Kup książkę Orzeł Biały (#2). Orzeł Biały 2

Symfonia życia
Marcin Przybyłek0
Okładka ksiązki - Symfonia życia

Chyba wszyscy od czasu do czasu zastanawiamy się, co by było, gdybyśmy w swoim dotychczasowym życiu podjęli inne kluczowe decyzje. Jak potoczyłyby się...

Czas silnych Istot. Księga 2
Marcin Przybyłek0
Okładka ksiązki - Czas silnych Istot. Księga 2

Niebo nad planetami Imperium Tao pociemniało. Czy pół miliarda jednostek wroga to dużo? Dowódca dziesięciomilionowej armii WayEmipre, Admirał Geoffrey...

Opad
Opad