Okładka książki - Oskarżona

Oskarżona

Maja Żurawska osiem lat temu straciła wszystko - przede wszystkim wolność. Została niesłusznie oskarżona o morderstwo, którego nie popełniła.
   Teraz odzyskuje wolność i przeprowadza się na wieś. Chce w ciszy i spokoju zapomnieć o koszmarze, który przeżyła. Jednak to nie będzie takie łatwe.
   Już pierwszego dnia okazuje się, że jej sąsiadem jest strażnik więzienny, który pracuje w areszcie, w którym odbywała karę.
   Jednak to nie koniec niespodzianek - to dopiero początek. We wsi bowiem dochodzi do morderstwa, a Maja po raz kolejny trafia na listę podejrzanych.
   Czy kobieta autentycznie jest niewinna? Czy uda się odkryć prawdę? Czy sprawa sprzed ośmiu lat zostanie w końcu wyjaśniona? Czy morderca zostanie schwytany?

Wymiar sprawiedliwości. W każdej dziedzinie dochodzi do krętactw i kłamstw. Nie ma zawodów krystalicznie czystych. A tym bardziej ludzi.
    Główną bohaterką jest kobieta, która prawie dekadę spędziła na kratkami. Tylko dlatego, że wszystko na nią wskazywało. Bez dokładnego zbadania sprawy, bez zrobienia wszystkiego co możliwe została oskarżona o coś, czego nie zrobiła. Totalnie nie wyobrażam sobie takiej sytuacji. A tym bardziej momentu odzyskania wolności, który takowym nie jest i nigdy nie będzie. Przypięta takiej osobie łatka kryminalisty ciągnie się do ostatniego wydanego oddechu.
   Autorka delikatnie poruszała się w tym jakże emocjonującym temacie. Skupiła się na emocjach kobiety. Na nadaniu fabule realizmu. I to się w stu procentach udało.
   Historia Mai była jak żywa. Jej kreacja została odpowiednio dopasowana do wydarzeń. Charakter współgrał z całością.
    Postać strażnika więziennego była dużą niewiadomą. Nie mogłam z początku wyczuć jego intencji. Czy to zainteresowanie bohaterką nie jest przypadkiem sposobem do osiągnięcia ukrytego celu. I tak do połowy mniej więcej głowiłam się nad tym i z całych sił trzymałam kciuki, aby był dobry. Aby był pozytywną postacią, bo na taką właśnie wszystko mi wyglądało.
   Akcja zdecydowanie była dynamiczna. Elektryzujące i przewrotne wątki trzymały w napięciu. Zwroty wydarzeń serwowały elementy zaskoczenia z półki "wow". Sukcesywnie i ślimaczym tempem wypływające tajemnice oraz sekrety dostarczały adrenaliny.
   Autorka świetnie podsycała moją ciekawość. Nie sposób było mi się oderwać od czytanej lektury. Finał obu zabójstw dosłownie wbił mnie w fotel a finał historii dostarczył nadziei i otulił puchatym kocykiem.
   Cóż to była za książka! Przejmująca. Emocjonująca. Wciągająca. Zdecydowanie warta uwagi.

Polecam

Kup książkę Oskarżona

Miraż
Lena M. Bielska0
Okładka ksiązki - Miraż

Żeby wyciągnąć ojca z aresztu, Lilianna współpracuje z policją, zbierając informacje na temat działań jednego ze śląskich przestępców. Sprawę ma jej ułatwić...

Pan Carter
Lena M. Bielska 0
Okładka ksiązki - Pan Carter

Cade skrywa więcej, niż się wydaje... Cade Carter ma tylko jeden cel w życiu - zadbać o dobro i bezpieczeństwo Mackenzie. Gdyby było trzeba, zszedłby...