Okładka książki - Ostatni dom na zapomnianej ulicy

Ostatni dom na zapomnianej ulicy

Thriller psychologiczny jest zdecydowanie jednym z moich ulubionych gatunków. Bardzo chętnie po nie sięgam, gdyż nie są łatwe i przewidywalne, a często wbijają w fotel i dają do myślenia. Tak też było w tym przypadku. Zdecydowanie wbija w fotel i zaskakuje!
Lulu to sześcioletnia dziewczynka, która podczas wakacyjnych zabaw na plaży zostaje porwana i ślad po niej zaginął. Od tej pory nikt jej nie widział i nie wiadomo, co stało się z dziewczynką. Dee — starsza siostra Lulu, mimo iż wciąż współpracuje z policją, to już dawno przestała wierzyć w jej skuteczność i w to, że uda im się odnaleźć dziewczynkę. Dlatego też postanawia sama poszukać sprawiedliwości i odnaleźć zaginioną siostrę. Jej podejrzenia padają na ostatni do na zapomnianej ulicy, w którym mieszka mężczyzna o imieniu Ted. Dee wprowadza się do domu obok, aby móc go bacznie obserwować i śledzić każdy jego ruch.
Autorka w książce stosuje narrację z perspektyw kilku osób, co może nieco dezorientować czytelnika. Właśnie tak było w moim przypadku, szczególnie że narracja prowadzona jest zarówno w pierwszej, jak i trzeciej osobie, a historię poznajemy również z perspektywy Olivi, która okazuje się kotką. W każdym momencie książki nas zaskakuje, a gdy mamy wrażenie, że przejrzeliśmy historię na wylot i znamy doskonale jej zakończenie, następuje kolejny zwrot akcji, który kompletnie burzy ułożony przez nas scenariusz.
Muszę przyznać szczerze, że podczas czytania książki miałam momenty, w których czułam się zmęczona książką. Nie potrafiłam się odnaleźć i zbyt duży chaos powodował, że kompletnie gubiłam się w akcji, nie wiedząc, już kto jest kim i co się dzieje. Niemniej jednak przebrnęłam trudne momenty i tego nie żałuję, bo książka jest warta przeczytania. Dawno, żaden tytuł nie był dla mnie tak nieprzewidywalny i zaskakujący. Do samego końca czytelnik nie wie, czego jeszcze może się spodziewać podczas czytania.
Ta historia to istny rollercoaster niebezpieczeństw, strachu i skrajnych emocji. Zdecydowanie książkę mogę polecić fanom thrillerów psychologicznych i skomplikowanych historii.
Książka z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl.

Informacje dodatkowe o Ostatni dom na zapomnianej ulicy:

Wydawnictwo: Czwarta Strona
Data wydania: 2021-07-28
Tytuł oryginału: The Last House On Needless Street
Tłumaczenie: Martyna Tomczak
Dodał/a opinię: Małgorzata Styczeń

Tagi: bóg

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Ostatni dom na zapomnianej ulicy

Kup książkę Ostatni dom na zapomnianej ulicy

Sundial
Catriona Ward0
Okładka ksiązki - Sundial

Nie możesz uciec przed tym, co masz we krwi...Wszystko, czego Rob chciała, to normalne życie. Mąż, dwoje dzieci i ładny dom na przedmieściach zdają się...