Okładka książki - Ostatnia batalia

Ostatnia batalia

Wampiry w literaturze? Jestem zdecydowanie na tak, pod warunkiem że wątek wampiryczny nie jest romantyzowany czy trywializowany. W poważnej odsłonie, ale też w nieco innym ujęciu, pojawiają się one w najnowszym thrillerze C.J. Tudor ,,Ostatnia batalia". Dla mnie ta powieść była pierwszym spotkaniem z twórczością autorki, ale absolutnie nie dziwią mnie zachwyty nad ,,Kredziarzem" czy ,,Płonącymi dziewczynami", jeśli miały w sobie tyle mroku, psychologicznej głębi i grozy.

Autorka tym razem zabiera nas w podróż na mroźną Alaskę, która tylko pozornie jest historią o wampirach. W rzeczywistości to przejmujący thriller o inności, o granicach nienawiści i o tym, jak łatwo zasłonić prawdę wygodnym osądem. Wampiry są gatunkiem niemal wymarłym i nie stanowią zagrożenia dla człowieka. A jednak ktoś chce je unicestwić. Strach, uprzedzenia, historia przemocy i podziałów wypełniają powietrze niewielkiego Deadhart bardziej niż śnieg.

W miejscu, gdzie dzień trwa tylko pięć godzin, a noc zdaje się nie mieć końca, ląduje Barbara, detektyw i ekspertka od antropologii wampirów, zwana ,,doktorką od wampirów". Jej niepozorny wygląd może zmylić tylko na początku, bo ci, którzy mają z nią do czynienia, szybko przekonują się o jej niesamowitej dociekliwości i bystrości umysłu. Prawda ma dla niej wartość nadrzędną, nigdy nie chodzi na skróty w imię świętego spokoju.

Przysłana do Deadhart, by rozwikłać sprawę morderstwa młodego chłopaka, trafia w sam środek nakręcającej się z każdym dniem spirali nienawiści, uprzedzeń i strachu. Bo wszyscy są przekonani, że winny jest ktoś z kolonii wampirów.

Ale tu nic nie jest czarno-białe.

Z każdym rozdziałem pojawiają się nowe tropy, zaskakujące ślady i bohaterowie, których nie sposób jednoznacznie ocenić. Beau, starzejący się myśliwy rozmawiający z makabrycznymi trofeami. Poprzedni szeryf, którego dawne śledztwo wciąż rzuca mroczny cień. Kapłanka lokalnej społeczności, podsycająca antagonizmy. Wampirzyca w ciele dziewczynki. Czy lekarz prowadzący nielegalny i koszmarny proceder. Pojawiają się też wstrząsające obrazy więzionej przez lata dziewczyny i legenda o ,,ostatniej batalii" -- wojnie, która ma raz na zawsze zakończyć historię współistnienia ludzi i wampirów.

Autorka wplata w thriller elementy społeczne i egzystencjalne pytania o to, czym jest człowieczeństwo, kto zasługuje na życie i czy da się żyć obok siebie, gdy strach i nienawiść przysłaniają rozsądek. Prócz pola do refleksji, lektura dostarczy Wam jednak przede wszystkim znakomitej, trzymającej w napięciu rozrywki. Ja uwielbiam gdy groza czai się w atmosferze i w człowieku, więc z przyjemnością poznam wcześniejsze książki Autorki.

Informacje dodatkowe o Ostatnia batalia:

Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2025-06-04
Kategoria: Horror
Tytuł oryginału: The Gathering
Dodał/a opinię: czytanienaplatan

Tagi: Horrory i literatura grozy

Zobacz opinie o książce Ostatnia batalia

Kup książkę Ostatnia batalia

Spojrzenie w mrok. Jedenaście odcieni makabry
C.J. Tudor0
Okładka ksiązki - Spojrzenie w mrok. Jedenaście odcieni makabry

Nowa książka autorki Kredziarza. Skrzypienie desek podłogi, dreszcz przebiegający po plecach, poczucie, że ktoś skrada się za plecami... Przygotujcie...

Kredziarz
C.J. Tudor0
Okładka ksiązki - Kredziarz

W mrocznych zakamarkach ludzkiego umysłu kryją się najbardziej fascynujące koszmary i tajemnice. Rok 1986. Eddie i jego przyjaciele dorastają w sennym...