Kryminał i wampiry - czy może być to udany duet? C. J. Tudor udowodniła, że jak najbardziej. Tym samym cieszę się, że skusiłam się na jej najnowszą powieść, ponieważ dostarczyła rozrywki przez kilka godzin czytania.
Alaska. Małe miasteczko Deadhart. I ciało nastolatka pozbawione krwi. Wszystko mówi, nawet krzyczy, że to robota wampirów z kolonii, którzy mieszkają w pobliżu miasta. Do śledztwa przydzielona została Barbara Atkins, która zna się na zwyczajach i prawach wampirów. Dodatkowym problemem są mieszkańcy Deadhart, którzy chcą eksterminacji kolonii. Detektyw musi zrobić wszystko, by odnaleźć sprawcę zabójstwa oraz uniknąć konieczności zgładzenia wampirów.
"Ostatnia batalia" C. J. Tudor to pierwsza książka autorki, którą miałam okazję i przyjemność przeczytać. Oczywiście na początku miałam obawy dotyczące połączenia gatunków, ale od pierwszych stron poczułam, że będzie to dobra lektura. I nie myliłam się!
Autorka ma bardzo przyjemny styl, dzięki czemu przez książkę się płynie i sprawia to ogromną frajdę. Delikatny humor, różnorodność bohaterów, ciekawe śledztwo, mała społeczność w miasteczku na Alasce i zimowa pora, to kilka składowych, które w całości tworzą bardzo dobrą historię. Nie brakuje kłamstw, intryg, sekretów, które mają ogromny wpływ na tok śledztwa. Atkins wraz z pomocą miejscowego szeryfa, a później byłego stróża prawa, musi stawić czoła nie lada wyzwaniu. Jakby nie patrzeć, to właśnie wyzwanie sprawia czytelnikowi największą radość w czytaniu.
Nie zastanawiałam się nad przebiegiem śledztwa, nie typowałam sprawcy zabójstwa. Dałam się pochłonąć historii napisanej przez Tudor i było to dobra decyzja. Moja ciekawość nawet na chwilę nie popadła w zwątpienie i do samego finału brnęłam przez książkę z ogromnym zainteresowaniem. Jeśli poszukujecie lekkiego kryminału, ale z urozmaiceniem w postaci wampirów (proszę, nie zrażajcie się, bo to naprawdę dobre posunięcie ze strony autorki), to bardzo polecam "Ostatnią batalię". Bez wahania sięgnę po inne książki autorki. Bardzo polecam!
Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2025-06-04
Kategoria: Horror
Tytuł oryginału: The Gathering
gdziejatamksiazk
W mrocznych zakamarkach ludzkiego umysłu kryją się najbardziej fascynujące koszmary i tajemnice. Rok 1986. Eddie i jego przyjaciele dorastają w sennym...
Nowa książka autorki Kredziarza. Skrzypienie desek podłogi, dreszcz przebiegający po plecach, poczucie, że ktoś skrada się za plecami... Przygotujcie...