Okładka książki - Ostatnia księgarnia w Londynie

Ostatnia księgarnia w Londynie

Grace, po śmierci rodziców, wraz z przyjaciółką Viv, przeprowadza się do Londynu. Jednak miasto, po którym obie kobiety, spodziewały się blichtru i splendoru, teraz przygotowuje się do wojny. Wszędzie widać przygotowane schrony, mieszkańcy choć jeszcze cieszący się codziennością, czują na plecach oddech nadchodzących nieuchronnie wydarzeń. Dziewczyny podejmują pierwszą pracę. Grace zaczyna swoją przygodę w księgarni u Pana Evansa, który niekoniecznie jest uradowany z obecności dodatkowej osoby. Czy kobiety odnajdą się w nowej rzeczywistości? Jak przetrwają ten trudny okres?

Autorka zabiera nas w pełną emocji podróż do targanego przez wojnę Londynu. Pokazała inne oblicze wojny, nie to bezpośrednio z frontu ale to które obserwujemy oczami zwykłego obywatela, mieszkańca, który chce pomóc nie tylko bliskim ale i zupełnie obcym ludziom, którym przyszło żyć w tych trudnych czasach. Alarmy przeciwlotnicze, ucieczki do schronów, ataki bombowe na Londyn, to właśnie codzienność, w której przyszło żyć Grace. To cudowna postać, którą wręcz pokochałam za jej ciepło, wytrwałość i otwartość. Jest pełna empatii i chęci niesienia pomocy. To jak angażuje się w sprawy obywateli, pracę w księgarni- oddaje się tym zajęciom całym sercem, co sprawia, że jest taka wyjątkowa.

Wraz z bohaterami, zaznamy małych radości, które cieszą i dają promyk nadziei na lepsze jutro, jak i przeżyjemy z nimi żałobę, ból po stracie mężów, synów, cierpienie matek wysyłających swoje dzieci na wieś, z dala od niebezpieczeństwa wiszącej w powietrzu bomby.

Ta powieść jak dla mnie już jest ponadczasowa. Ogrom emocji jaki zaznałam w czasie lektury sprawiał, że nie mogłam się od niej oderwać. Pokazuje ludzką dobroć, zagubienie jak i wolę walki o lepsze jutro a przede wszystkim nieśmiertelną moc literatury, która dzięki Georgowi, dała Grace możliwość znalezienia ukojenia od smutków i niebezpieczeństwa, w którym przyszło żyć kobiecie. Zachęcam Was serdecznie do przeczytania tej pozycji.

Informacje dodatkowe o Ostatnia księgarnia w Londynie:

Wydawnictwo: Muza