Jest to przejmująca historia Goye, która za wszelka cenę stara się odnaleźć swoje siostry. Przemierza ona różne czasoprzestrzenie, które odciskają na niej swoje piętno. Spotyka na swojej drodze przeróżnych ludzi, którzy niekoniecznie są dobrze nastawieni na nowe znajomości. Poznaje przeróżne kultury i zjawiska, które nie zawsze się jej podobają. Kluczowe znaczenie ma tu starożytna magiczna kula, która potrafi być sprzymierzeńcem i wrogiem jednocześnie, w zależności w czyich posiadaniach przebywa. Jeżeli chcecie się dowiedzieć, jak się skończy ta historia, to koniecznie po nią sięgnijcie. Tylko podkreślam, że nie jest to typowa powieść o kosmosie. Mamy tu dość sporą wielowątkowość, która łączy się ze sobą w pewnych momentach. Ogólny charakter książki jest jeden, odnalezienie sióstr bez względu na cenę i okoliczności.
Czuć w opisach miłość Goye, aczkolwiek nie jest ona bezpośrednio opisana. Każdy rozdział zaczyna się od innej historii, która jednak jest powiązana z poprzednią i następną.
W książce mamy opisy badań kosmicznych, które są dość szczegółowo ukazane. Ma to jednak na celu zrozumienie podstawy galaktyki i stworzonych osób. Nie ma tu konkretnej opowieści o miłości, a jedynie się ja wyczuwa. Autorka skupiła się bardziej na magii i pewnych doświadczeniach nad przyszłym życiem, co będzie idealne dla fanów fantastyki. Opisała nam jak może wyglądać świat za dzieścia i dzieści lat, co było bardzo ciekawe. Odniosłam wrażenie, że chciała nam wnieść bardzo dużo, aczkolwiek poprzez różne historie, a nie jedną.
Ogólny zarys książki bardzo mi się podobał, tym bardziej okładka, która idealnie odzwierciedla klimatyczność powieści. Czyta się ją dość szybko, choć były momenty, gdzie się zatrzymywałam, by przetrawić to, czego się własnie dowiedziałam. Najbardziej podobało mi się to przejście z ciała do ciała, gdzie była widoczna wędrówka dusz. Zaraz skojarzyłam sobie z książką ,, Dotyk'' Claire North. Była ona do niej podobna, choć niezaprzeczalnie, nie taka sama. Polecam fanom fantastyki.
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2020-10-07