Okładka książki - Ostatnia patronujemy

Ostatnia "więźniarka" Auschwitz

Ostatnia "więźniarka" Auschwitz autorstwa Niny Majewskiej Brown
Historia opisana na faktach.

MKsiążka ta jest opisana na faktach. Jest to pewnego rodzaju reportaż. Jest to także kolejna książka tej autorki dlatego wiedziałam że zdarzenia opisane w książce są prawdziwe lub bardzo prawdopodobne że zdarzyły się naprawdę. Dzięki tej autorce możemy zapoznać się z historią ale nie poprzez same suche fakty. Dla mnie dużym plusem są odnośniki do tekstu, które od razu pozwalaj zapoznać się z faktami, których możemy nie znać.
W książce opisana jest historia rodziny która wyjechała z Polski do Francji. Mimi jest córką rodziny Guzik. Od dzieciństwa słuchała historii swoich rodziców o ich rodzinnych stronach. W końcu postanawia wyjechać na swoje najwspanialsze wakacje i odwiedzić daleką jej nieznaną rodzinę. Gdy dojeżdżają na miejsce dziewczyny są zachwycone miastem oraz nowo poznaną rodziną. Niestety w trakcie pobytu coraz więcej się słyszy o ataku Hitlera na Polskę, wiele osób twierdzi że nic złego się nie stanie. Gdy Mimi chce wracać do domu wybucha wojna powrót do rodziny jest niemożliwy. Dziewczyna nie poddawała się próbowała pomoc, nie chciała wiedzieć bezczynnie gdy dookoła są spuszczane bomby i budynki poprotu znikały. Wtedy Mimi zostaje złapana i zostaje więźniarka. Przechodzi wiele tortur, przesłuchań i upokorzeń.
Mimi pokazuje nam jak ludzie żyli w ludzie w obozach. Jak potrafili się cieszyć z obierek z ziemniaków a czekolada to był poprotu raj czy niebo. Kobieta ukazuje jak silny jest organizm i umysł człowieka który walczy o przetrwanie. Pokazuje także jak praca której nigdy nie nawidziła może uratować jej życie.
Książka bardzo mnie wciągała, przejrzyście pokazała nam historię z czasy wojny. Zdjęcia oraz dokumenty zawarte w książce pozwalają lepiej wyobrazić sobie jak wyglądały te osoby. Dla mnie jest to bardziej emocjonalne przeżycie ponieważ widzę realne dowody że oni żyli i mocniej przeżywam ich cierpienie.
Tytuł książki jest bardzo mylący ponieważ bardziej spodziewałam historii kobiety, która jako ostatnia pozostała w obozie. Mimi nie jest ostatnia więźniarką mimo że umiera na terenie obozu. Ostatnia więźniarka to kobieta kolejnego pokolenia, która całe życie spędziła na terenie obozu.
Pozycja ta uzmysłowiła mi jak szybko i łatwo możemy coś stracić oraz jak wiele jesteśmy w stanie wytrzymać aby tylko dążyć do wyznaczonego celu i przeżycia. Książkę oceniam 9/10. Jest w niej to czego w większości oczekiwałam. Jeżeli chodzi o układ tekstu to czyta się go szybko i nie posiada długich zbędnych opisów, które w moim przypadku nużą czytelnika.

Informacje dodatkowe o Ostatnia "więźniarka" Auschwitz:

Kup książkę Ostatnia "więźniarka" Auschwitz

Mąż na niby
Nina Majewska-Brown0
Okładka ksiązki - Mąż na niby

Co zrobić, gdy świat się wali, bo najbliższa osoba cię okłamuje? Zosia prowadzi szczęśliwe życie, z kochającym Pawłem u boku i fantastyczną córką...

Nina
Nina Majewska-Brown0
Okładka ksiązki - Nina

NINA to czwarta część - po Wakacjach, Zwyczajnym dniu i Jak się nie zakochać - historii kobiety, którą mogłaby być każda z nas. Wydaje się, że...