Po raz kolejny mam przyjemność sięgnąć po książkę Wiktorii Gische.
Autorka porusza się często w moim ulubionym okresie historycznym i nie inaczej było tym razem, chociaż podejrzewam, że ten słynny i niechlubny moment w historii świata jeszcze przed nami w kolejnym tomie.
Estera jest młodą kobietą z dobrego domu.
Wraz z rodzicami i rodzeństwem borykają się z różnymi problemami, wzlotami i upadkami a także sukcesami i tworzą wspaniałą, szczęśliwą rodzinę.
Mimo to, Aleksandra przysparza troszkę problemów zakochując się w żonatym mężczyźnie.
Estera, jej siostra Aleksandra i ich brat Dawid doznają pierwszych miłości i zauroczeń a my mamy szansę zagłębić się w to, co w duszy im gra.
Odrobina beztroskiej młodości, popełnianie błędów i gonienie za marzeniami to jest to, co przewodzi pierwszemu tomowi sagi.
Razem z bohaterami zwiedzamy Europę, wraz z nimi przyglądamy się zmianom, jakie zaczynają w niej zachodzić po dojściu do władzy NSDAP (jeszcze przed wojną).
Oprócz Estery i jej rodzeństwa a także wybranków ich serc, poznajemy brata Svena, Manfreda.
O ile Sven kradnie serce Estery, o tyle Manfred wstępuje do SS i dostaje zatrudnienie w Dachau...
Niespieszna akcja pozwala nam krok po kroku poznać życie i charaktery naszych bohaterów nie pozwala jednak na znużenie, co mnie cieszy.
Nawet gdy opisy niektórych wydarzeń czy obiektów mają więcej szczegółów, to nie są przesadzone i nie stanowią żadnej przeszkody by z zainteresowaniem czytać dalej.
Oprócz motywów pierwszej miłości znajdziemy tu także nieco sztuki, architektury i ciekawostek.
Z przyjemnością poznałam Wiedeń, Kraków i inne miasta a także ponownie poczytałam o historii niektórych uliczek w moim rodzinnym mieście, Wrocławiu (wtedy jeszcze Breslau).
Poznajemy losy bohaterów przez perspektywę kilku z nich, wkradamy się w ich myśli.
Lubię taki zabieg, gdy w jednej książce jest punkt widzenia nie jednej osoby.
Mimo ilości tychże osób, nie zgubimy się kto jest kim.
Autorka czaruje nas opowieścią jednocześnie w sposób obiektywny podchodząc do drażliwych tematów.
Mamy zarówno zwolenników jak i przeciwników Hitlera tuż przed 1939.
Wydawnictwo: WAM
Data wydania: 2024-05-29
Tytuł oryginału: OSTATNIE DNI BEZTROSKI
Bookszonki
Brat staje się zdrajcą. Ukochany wrogiem. Ona musi odnaleźć siłę, by stawić czoło wojnie. Jak dużo można poświęcić dla miłości? To spotkanie odmieni...
Druga połowa XIX wieku. Ulice Powiśla. Zakamarki Krakowskiego Przedmieścia. Salony warszawskich kupców i przedsiębiorców. Ciasne pokoiki obskurnych burdeli...