Okładka książki - Ostrakon. Da Vinci i Kopernik - spotkanie, o którym Watykan wolałby zapomnieć

Ostrakon. Da Vinci i Kopernik - spotkanie, o którym Watykan wolałby zapomnieć

Po lekturze „Ostrakonu” Krzysztofa P. Czyżewskiego mam plan na najbliższy wypad, może jeszcze jesienno- weekendowy. Dokąd? Do Torunia. I chociaż bywałam tam kilkukrotnie, tym razem uważniej przyjrzę się starym uliczkom, odwiedzę „Pod modrym fartuchem”, stanę przed pomnikiem Kopernika i spojrzę nań jak na dobrego znajomego, poznanego przez pryzmat tej powieści.

Ostrakon” rozgrywa się w dwóch płaszczyznach czasowych: w XVI wieku i współcześnie, a elementem, który łączy te dwie odległe epoki jest „Portret młodzieńca” Giorgione, którego fotografię Łucja znajduje na pendrivie zmarłego w tragicznych okolicznościach męża. Ten trop prowadzi ją do Kopernika i jego przemilczanego w źródłach historycznych pobytu w Padwie i Mediolanie, który interesował nie tylko jej męża, profesora historii. Są bowiem tajemnice, których odkrycie jest wciąż pilnie strzeżone, a Łucja zbliża się doń niebezpiecznie.
Sekretną jest też misja Mikołaja Kopernika, uwikłanego w polityczne intrygi i stanowiąca kanwę wydarzeń z początków XVI wieku. Jest 1507 rok a nasz uczony jeszcze twardo stąpa po Ziemi, wokół której, według nauk kościoła, krąży Słońce.

Kopernik zostaje powołany do przewiezienia do Watykanu skrzyni z podarkiem od króla Zygmunta i nie zdaje sobie sprawy na jakie niebezpieczeństwo przyjdzie mu się narazić. Pojawiają się pytania o zawartość tajemniczej przesyłki jak i powodzenie misji, zwłaszcza kiedy każdy krok Kopernika i towarzyszącego mu Kacpra Czana, wydaje się być śledzony przez czujne oczy szpiegów.
Powieść czyta się wyśmienicie, wiedza historyczna i malarska autora wprost imponuje. Nie jest łatwo prowadzić czytelnika z równym zainteresowaniem po ścieżkach współczesności i renesansu, ale pan Czyżewski jest świetnym przewodnikiem. Śmiem twierdzić, że lepszym niż Dan Brown, który specjalizuje się w podobnych historiach. Autor doskonale łączy fakty, przywołuje postacie historyczne, potrafiąc przy tym zbudować ciekawą otoczkę obyczajową, sensacyjną, awanturnicką. Znajdziemy w tej powieści wiele historycznych i malarskich smaczków, dowiemy się też czym jest tajemniczy, tytułowy ostrakon i oczywiście zapragniemy odwiedzić Kopernika w Toruniu.

Informacje dodatkowe o Ostrakon. Da Vinci i Kopernik - spotkanie, o którym Watykan wolałby zapomnieć:

Wydawnictwo: Pascal
Data wydania: 2024-09-25
Dodał/a opinię: julitalatka

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna

Zobacz opinie o książce Ostrakon. Da Vinci i Kopernik - spotkanie, o którym Watykan wolałby zapomnieć

Kup książkę Ostrakon. Da Vinci i Kopernik - spotkanie, o którym Watykan wolałby zapomnieć

Izabela i sześć zaginionych koron
Krzysztof P. Czyżewski0
Okładka ksiązki - Izabela i sześć zaginionych koron

Rok 1813. Rosja zwycięża Napoleona i zajmuje Księstwo Warszawskie. Mocarstwa szykują się na Kongres Wiedeński, gdzie zamierzają przypieczętować kolejny...

Izabela. Świat w płomieniach
Krzysztof P. Czyżewski0
Okładka ksiązki - Izabela. Świat w płomieniach

Księżna Izabela Czartoryska, kobieta renesansu, której przyszło żyć w kraju wymazanym z mapyEuropy, dostaje szansę uratowania swojej ukochanej ojczyzny...