Ksiê¿na Izabela Czartoryska, kobieta renesansu, której przysz³o ¿yæ w kraju wymazanym z mapy
Europy, dostaje szansê uratowania swojej ukochanej ojczyzny. Pod przybranym nazwiskiem próbuje
ustaliæ znaczenie tajemniczego podarku. Trop pocz±tkowo prowadzi do miasta, o które walczy piêæ
zwa¶nionych mocarstw. Prawdziwa gra toczy siê jednak o najwy¿sz± stawkê - woln± Polskê.
Czy flisacy, car Aleksander, Józef Wybicki i Napoleon pomog± ksiê¿nej Izabeli?
Powie¶æ historyczna dla mi³o¶ników zagadek, intryg i niespodziewanych zwrotów akcji.
Naszpikowana mnóstwem nieznanych faktów, dziêki którym spojrzysz inaczej na czasy Ksiêstwa
Warszawskiego.
Wydawnictwo: Pascal
Data wydania: 2023-02-22
Kategoria: Literatura piêkna
Jêzyk orygina³u: polski
Jeszcze kilka lat temu nie spodziewa³am siê, ¿e zapa³am tak± mi³o¶ci± do powie¶ci historycznych, tym bardziej ¿e w szkole historia wywo³ywa³a u mnie niezbyt przyjemne emocje, a zapamiêtywanie dat by³o najgorsz± kar±. Jednak znakomici polscy autorzy prze³amywali stopniowo mój opór, a ja coraz chêtniej siêga³am po kolejne powie¶ci z tego gatunku. Jednym z nich jest znakomity debiutant Krzysztof P. Czy¿ewski autor powie¶ci „Izabela. ¦wiat w p³omieniach”.
W ksi±¿ce mamy nie tylko znakomicie ukazane t³o historyczne prze³omu XVIII i XIX wieku, ale przede wszystkim bohaterów, których splecione tajemnic± losy trzymaj± czytelnika w napiêciu od pierwszej do ostatniej strony. Zachwyci³ mnie nie tylko efekt pracy, jak± w oddanie ówczesnego klimatu w³o¿y³ autor, ale genialna wprost umiejêtno¶æ wplecenia fikcji literackiej w realia historyczne. Tu nie ma jednego zbêdnego zdania, niepotrzebnego w±tku, czy nu¿±cego opisu. Wszystko sk³ada siê na jedn± wci±gaj±c±, momentami zabawn± i szalenie fascynuj±c± opowie¶æ.
Niezwyk³a kobieta, ksiê¿na Izabela Czartoryska jest trzonem tej powie¶ci i jednocze¶nie symbolem si³y, determinacji i odwagi. Dzia³aj±c pod zmienionym nazwiskiem, wielokrotnie nara¿aj±c siê na niebezpieczeñstwo d±¿y do wyja¶nienia tajemnicy niepozornej fibuli, która mo¿e okazaæ siê bardziej warto¶ciowa ni¿ siê wydaje dla kraju, o którego suwerenno¶æ zabiega.
Pod±¿aj±c tropem tajemnicy czytelnik bêdzie mia³ okazjê poznaæ Toruñ i jego historiê oczami ksiê¿nej i jej towarzysza, m³odego studenta Ferdynanda Skarbka. Mam osobisty sentyment do tego miasta, wiêc dla mnie by³a to fascynuj±ca podró¿ w przesz³o¶æ. Równie wiele przyjemno¶ci daje tak ludzki, zupe³nie inny ni¿ podrêcznikowy, obraz znanych postaci historycznych, które autor przeniós³ na karty ksi±¿ki.
Widzia³am zapowied¼ Autora, ¿e pracuje nad now± powie¶ci±, choæ na razie nie chce zdradziæ, w jakich realiach historycznych j± osadzi, ale nie ma to dla mnie najmniejszego znaczenia, je¶li bêdê siê przy niej bawiæ równie dobrze jak przy „Izabeli. ¦wiat w p³omieniach”. Polecam Waszej uwadze zarówno ksi±¿kê, jak i nazwisko Autora, bo mam wra¿enie, ¿e bêdzie o nim g³o¶no.
,,(..) historia to nie daty, ale wspaniali ludzie i to wszystko, co zrobili i do¶wiadczyli (..)’’
Bardzo chêtnie siêgam po powie¶ci historyczne, bo opowiadaj± o zamierzch³ych czasach, dostarczaj± wiedzy, ale tak¿e rozrywki. Pozwalaj± na nowo odkryæ prawdê, prze¿yæ przygodê, odbyæ podró¿ w przesz³o¶æ jak wehikule czasu.
G³ówna bohaterka to Ksiê¿na Izabela Dorota z Flemmingów Czartoryska, ¿ona ksiêcia Adama Kazimierza Czartoryskiego, która postanowi³a rozwik³aæ zagadkê medalionu, którego pochodzenie i historia nie daj± jej spokoju. W tym wszystkim towarzyszy jej Ferdynand Skarbek, nazywany Migda³em.
Izabela Czartoryska to niewiasta nietuzinkowa, niepokorna kobietka, której osobowo¶æ wymyka siê wszelkim schematom, od razu zyska³a moj± sympatiê. Wytrwa³a, sprytna, oddana patriotka, o ogromnym talencie do zjednywania sobie ludzi. Chcia³a wszystko znaæ, wszystko wiedzieæ, wszêdzie siê mieszaæ.
Gdy czytam powie¶æ historyczn±, to zawsze jestem pod wra¿eniem ogromnej pracy autora, bo nie jest to najprostszy gatunek do pisania. Tu fikcja literacka, ¶ci¶le musi wspó³graæ z faktami, a to wszystko powinno byæ podane w sposób ciekawy i wci±gaj±cy. Tak ¿eby zamierzch³e czasy o¿y³y, niezauwa¿alnie przenios³y czytelnika do epoki i ¶wiata bohaterów i tu autorowi uda³o siê to doskonale.
Krzysztof P. Czy¿ewski to pisarz z niesamowit± wyobra¼ni±, to profesjonalista, tu wszystkie szczegó³y s± przemy¶lane i dopracowane. Czuæ tu ogrom pracy w³o¿onej przez autora, aby stworzyæ odpowiedni klimat prze³omu XVIII i XIX wielu, doskonale oddany duch tamtych czasów.
,,Izabela. ¦wiat w p³omieniach’’ pomimo ¿e jest to powie¶æ historyczna, nuda nam tu nie grozi. Ksi±¿ka na kartach której mamy, dynamiczn± akcjê, elementy szpiegowskie, prze¿yjemy subtelny romans i niespotykan± przygodê. Fascynuj±ca epicka opowie¶æ, któr± czyta siê z wielk± przyjemno¶ci±. Mamy tu kawa³ naszej historii, napisanej lekkim i zwiêz³ym jêzykiem. Ciekawostki, których nie znajdziemy w podrêcznikach, piêkne stroje, potrawy, wystrój komnat, architektura, intrygi, tajemnice, zagadki i ……. Polecam.
Wszystko, co Czartoryska robi³a, robi³a z pasj±, zaanga¿owaniem i pe³nym przekonaniem. Ale tak samo jak nagle i ³atwo siê do czego zapala³a, tak samo nagle i ³atwo z tego rezygnowa³a. Gdy czego¶ zapragnê³a, chcia³a to mieæ od razu. Równie szybko, i to z b³ahych powodów, potrafi³a popa¶æ zarówno w zachwyt czy euforiê, jak i w przygnêbienie lub z³o¶æ. Wszystkie te emocje, po kolei lub równocze¶nie, prze¿ywa³a na zewn±trz. Emocje napêdza³y czyny, czyny emocje".
Dziêki tej ksi±¿ce poznajemy niewyk³± postaæ ksiê¿nej Izabelii Czartoryskiej, kobiety wszechstronnie uzdolnionej, o szerokich horyzontach, wielkim umi³owaniem wiedzy, sztuki i historii. Autor przeniós³ nas w fascynuj±c± podró¿ do ówczesnego Ksiêstwa Warszawskiego. Oprowadzi³ po s³ynnej ¦wi±tyni Sybilli, zaprosi³ na bal do Talleyranda i zdradzi³ wiele historycznych ciekawostek. Wraz z ksiê¿n± Izabel± prze¿ywamy prawdziw± przygodê, rozwi±zujemy tajemnicz± historiê fibuli (ozdobnej, zapinki) i toruñskiego talar z 1703 roku. Ksi±¿ka trzyma w napiêciu ju¿ od pierwszych stron, mimo swojej znacznej objêto¶ci czyta siê naprawdê szybko. Intrygi, zagadki i afera szpiegowska nie pozwalaj± na nudê. Prawdziwa gratka dla mi³o¶ników historii. Polecam serdecznie
Za mn± kolejne spotkanie z powie¶ci± stworzon± przez Krzysztofa P. Czy¿ewskiego. Tym razem czasy s± nam odrobinê bli¿sze, bo to pocz±tek XIX wieku. ,,Izabela. ¦wiat w p³omieniach" tê powie¶æ historyczn± otrzyma³am jako jedn± z nagród w konkursie zorganizowanym przez Wydawnictwo Pascal, i to by³a niesamowita przygoda.
Izabelê Czartorysk± poznajemy w niej, jako nad wyraz dojrza³± ju¿ osobê, ostateczne 60 lat to nie tak ma³o. Jednak bohaterka ma duszê du¿o m³odszej osoby i tak odbiera siê j± przez ca³± historiê. Tylko z ty³u g³owy pozostaje nam ¶wiadomo¶æ jej wieku.
Ksiê¿na Czartoryska wiedzie ustatkowane i dostatnie ¿ycie. Mimo ¿ycia w Familii, która stara³a siê mieæ zawsze wp³yw na losy Polski i by³a gotowa wykorzystaæ do tego ka¿d± mo¿liw± okazjê oraz sposób, Izabela wydaje siê szczê¶liwa tu, gdzie obecnie jest.
Izabela ma swoje nawyki i przyzwyczajenia. Czê¶æ z nich wydaje siê dziwna i niezrozumia³a, lecz w trakcie czytania ksi±¿ki zostaj± wyja¶nione. Inne wydaj± siê przejawem ekscentryzmu bogatej osoby, ale maj± swoje patriotyczne, dobrze przemy¶lane pod³o¿e.
Wizyta jednego z jej go¶ci sprawia, ¿e ksiê¿na rozpoczyna poszukiwanie odpowiedzi o tajemniczym podarunku przekazanym jej przed laty przez przyjaciela. Obserwujemy Czartorysk±, która stara siê zrozumieæ sens w odkrywanej historii zagadkowego suweniru.
Kobieta jest niez³omna i uparcie d±¿y do postawionego sobie celu. Pragnie zrozumieæ zagadkê, jak± los przed ni± postawi³, z ciekawo¶ci oraz dla spokoju swego sumienia. Wykorzystuje do tego swoj± pozycjê spo³eczn± i kontakty, ale w taki sposób, by nie nara¿aæ dobrego imienia swojej rodziny. Zdaje sobie sprawê z tego, jak niebezpieczne mo¿e byæ ujawnienie prawdy, kim jest.
Ksiê¿na okazuje siê osob± bardzo zaradn± i samodzieln±. Zadziwia sam± siebie tym, jak ¶wietnie radzi sobie bez pomocy otaczaj±cych j± s³u¿±cych. Cieszy siê uzyskan± wolno¶ci± i anonimowo¶ci±, spokojnie robi±c zakupy i odwiedzaj±c polubione miejsca. Pozwala m³odemu przyjacielowi, Fryderykowi, zaopiekowaæ siê sob± w nieznanym wcze¶niej miejscu, zarazem jednak i ona stara siê nim w pewien sposób opiekowaæ -- mimo sprzeciwów tamtego.
Izabela Czartoryska jest przedstawiona jako patriotka, której pragnieniem jest przywrócenie Polski na mapy Europy. Stara siê wykorzystaæ posiadane mo¿liwo¶ci do ,,pchniêcia" losów ukochanego kraju na szlak prowadz±cy do wolno¶ci. Jak wiadomo, czasem nawet najlepsze chêci nie wystarcz±.
Wydarzenia w ksi±¿ce rozgrywaj± siê w czasie 7 lat. G³ówne miejsce to Toruñ. Kilka razy spotykamy siê w Warszawie oraz kilku maj±tkach Izabeli i Adama Czartoryskich. Co jaki¶ czas autor przenosi nas w czasie do XVIII, XV, a nawet XIII wieku. Zabiegi te pozwalaj± na odkrywanie w±tków niezbêdnych do wspólnego z bohaterami rozwi±zania tajemnicy.
Autor oczami Izabeli ukazuje wydarzenia wa¿ne w historii Polski, nie robi tego w sposób idylliczny. Uchyla dla nas drzwi, przez które mo¿emy ujrzeæ kawa³eczek zaplecza wojny -- czyli ¶mieræ i beznadziejê ¿o³nierzy poranionych na wojnie.
Podsumowuj±c :) ,,Izabela. ¦wiat w p³omieniach" to przeciekawa powie¶æ o przyja¼ni i wierze w mo¿liwo¶æ zmieniania ¶wiata. Ka¿da podjêta przez nas decyzja, zdawa³oby siê nawet najmniej istotna, wp³ywa na los nasz i wielu osób wokó³. Czêsto nie zdajemy sobie nawet z tego sprawy.
Za¶ przyja¼ñ pojawiæ siê mo¿e w ka¿dym momencie. Czasem wystarczy do tego niewielka rzecz, która nas ³±czy, by nasza relacja z kim¶ zamieni³a siê we w³a¶nie tak±.
Z chêci± siêgnê po kolejn± powie¶æ Krzysztofa P. Czy¿ewskiego o Izabelli i Migdale. Polecam, je¶li lubicie ksi±¿ki historyczne, w których zawarty zosta³ w±tek przygodowy.
,,Pamiêæ o tych najlepszych czasach jest zachowana, m³odzi widz±, gdzie maj± d±¿yæ, sk±d czerpaæ wzorce..."
Pan Krzysztof przenosi nas do prze³omu XVIII i XIX wielu, daje nam wnikliwy obraz na tamte czasy. W zajmuj±cy sposób ukazuje sylwetkê Ksiê¿nej Izabeli z Flemingów Czartoryskiej, kobiety silnej, odwa¿nej, ciekawej ¿ycia. W rêce Izabeli trafia tajemniczy medalion, którego pochodzenie i historia nie daj± jej spokoju. Kobieta zrobi wszystko, by rozwik³aæ jego pochodzenie. Zostaje uwik³ana w misjê, której celem jest ratowanie Torunia i ojczyzny, towarzyszyæ jej bêdzie Ferdynand Skarbek, nazywany Migda³em.
Wielow±tkowa, z³o¿ona, a przy tym bardzo spójna opowie¶æ. Jest to rewelacyjnie utkany miks gatunków, mamy powie¶æ historyczn±, obyczajow±, sensacjê, przygodê i subtelny romans. Pe³na niespodziewanych zwrotów akcja, przenosi nas w czasie, fabu³a intryguje i niesie emocje. Pan Piotr pisze piêkn± polszczyzn±, jêzyk, jakim operuje, jest bardzo bogaty, p³ynny, plastyczny. Autor oprócz ogromnej wiedzy historycznej posiada te¿ niesamowit± wyobra¼niê. Czuæ ogrom pracy, jak± w³o¿y³ w powie¶æ. Rewelacyjnie wykreowani bohaterowie, zdecydowanie s± atutem powie¶ci. Wyraziste, barwne, niejednolite, charakterne osobowo¶ci, ukazane ich prawdziwe oblicze. Postacie autentyczne i fikcyjne wymy¶lone na potrzeby fabu³y. Izabela Czartoryska od razu zyska³a moj± sympatiê, to kobieta wytrwa³a, sprytna, silna, oddana patriotka i bardzo zmienna. Z ca³ego serca jej kibicowa³am.
Dzieje siê, oj dzieje. Zaskakuj±ce ciekawostki, których nie znajdziemy w podrêcznikach do historii. Skomplikowana polityka, spora dawka kultury, wszechobecne konwenanse, codzienno¶æ. Detale, szczegó³y, które s± tak samo ciekawe jak niezbêdne, piêkne stroje, potrawy, wygl±d komnat, architektura. Uknuta sieæ intryg, niedopowiedzenia, manipulacje, tajemnice, zagadki. Mnogo¶æ spisków, ka¿dy co¶ chce ugraæ dla siebie, morderstwa, ludzkie dramaty, walka z naje¼d¼c±.
Fascynuj±ca, napisana z rozmachem epicka opowie¶æ. Prawda historyczna idealnie wspó³gra z fikcj± literack±. Niesamowite wra¿enia i odczucia. Jest to do¶æ poka¼ne, ponad 600 stronicowe tomiszcze, które czyta siê z zapartym tchem i nies³abn±c± ciekawo¶ci±. Jestem oczarowana i zachwycona t± powie¶ci±! Prawdziwa pere³ka w g±szczu innych. Nigdy bym nie zgad³a, ¿e to debiut. Bardzo polecam, warto!
Kolejna ksi±¿ka z histori± w tle zawita³a do mojej biblioteczki, ale w tej powie¶ci jest co¶ wiêcej, o wiele wiêcej ni¿ siê spodziewa³am.
Ksiê¿na Izabela Czartoryska próbuje ustaliæ pochodzenie tajemniczego podarku. Polski w owym czasie nie ma na mapie Europy, a ona stoi przed szans± uratowania ojczyzny. Wszystkie tropy prowadz± j± do Torunia i wspólnie ze sprzymierzeñcami, dr±¿y temat unikatowej monety. Niestety znajduje siê w niebezpieczeñstwie, jej dociekliwo¶æ, zostaje zauwa¿one i nie u wszystkich wywo³uje dobre emocje, bo wolna Polska dla jednych to marzenie, a dla innych nieporozumienie.
To powie¶æ historyczna, ale nie ma mowy o nudzie, wartka akcja w po³±czeniu z energiczn± Izabel± sprawia, ¿e ksi±¿kê mimo swoich gabarytów czyta siê bardzo szybko. Podró¿, któr± odby³am do Torunia za spraw± autora, wnikliwe opisy, da³y mi pe³en obraz czasów, w których toczy siê akcja, a jest rok 1805. T³o wojenne, walki, dok³adne relacje polityczne pañstw, misternie wplecione.
Ca³a historia przesi±kniêta patriotyzmem ludzi kochaj±cych kraj, którego na mapie ju¿ nie ma, ale jest w sercach, a jego nieobecno¶æ w ¶wiecie boli. W tajemnicy, z nara¿eniem ¿ycia, przygotowywali plan, by ocaliæ Toruñ przed zniszczeniem. Radzili, co musz± zrobiæ, tu lokalnie, jak do³o¿yæ swoj± cegie³kê, by kraj przetrwa³, by zabytki, dobra kultury, nie zosta³y zniszczone?
Izabela Czartoryska niczym detektyw, szuka drogi do rozwik³ania tajemnicy szkatu³y i wyj±tkowego talara. Po nitce do k³êbka pojawiaj± siê coraz to nowe fakty, te prawdziwe, historyczne i te fikcyjne na potrzeby fabu³y. Nie sposób nie pochwaliæ rzetelno¶ci przygotowania ca³ej powie¶ci, bo zwyczaje, przedmioty, wynalazki, stroje, potrawy s± wynikiem ¿mudnych badañ autora i mo¿na na nich polegaæ.
Wspania³y pomys³ na epilog, mog³am siê dowiedzieæ, co by³o prawd±, a co nie. Czytaj±c, ma siê wra¿enie, ¿e wszystko jest takie rzeczywiste, bo i s³ynne nazwiska pojawiaj± siê co chwilê w takiej konfiguracji, ¿e wierzymy w ka¿de zdanie autora.
Absolutnie ¶wietnie poprowadzona fabu³a. Poszukiwania Izabeli Czartoryskiej bardzo wci±gaj±, a wy³uskane z historii nieznane ciekawostki, podane w wy¶mienitej oprawie obyczajowej, zachêcaj± do dalszego czytania. Kobieta odwa¿na o nietuzinkowym intelekcie, której nie opuszcza duch patriotyzmu, a pasja do gromadzenia warto¶ciowych przedmiotów, owocuje poka¼nymi zbiorami, które mo¿emy podziwiaæ do dzi¶ w muzeum. Temperamentna kobieta zapisa³a siê na kartach historii, a ta publikacja przybli¿a jej osobê i rolê, jak± odegra³a w d±¿eniu Polski do wolno¶ci. Zwroty akcji, intrygi i zagadka jak w dobrych krymina³ach. Wspania³± podró¿ odby³am za spraw± autora i szczerze polecam. Nie tylko dla mi³o¶ników historii, ale i dla tych, co powie¶ci detektywistyczne nie s± im obce.
Krzysztof P. Czy¿ewski zabiera nas w pasjonuj±c±, klimatyczn± podró¿ do prze³omu XVIII I XIX wieku. To epoka wielkiego prze³omu. Trudne czasy, ale niew±tpliwie pasjonuj±ce. Wpadniemy te¿ na chwilê w wiek XIII i XV. I o dziwo, nie jest to kolejne suche przedstawienie faktów i wydarzeñ (przyznajê, ¿e spodziewa³am siê raczej biografii itp., a tu taka niespodzianka w postaci powie¶ci przygodowej). Tu dowiadujemy siê ca³kiem nowych nieznanych rzeczy. A jest tego naprawdê wiele. Ta ksi±¿ka rzuca zupe³nie inne, zaskakuj±ce ¶wiat³o na czasy Ksiêstwa Warszawskiego. Znane postaci historyczne przeplataj± siê z fikcyjnymi.
Ksiê¿na Izabela Czartoryska to niezwyk³a, nieprzeciêtna, a wrêcz fascynuj±ca kobieta, maj±ca poczucie misji. Z wielkim zaciekawieniem i napiêciem ¶ledzi³am jej przygody. Oczywi¶cie kibicowa³am jej. Autor powierzy³ Izabeli misjê uratowania Torunia i ojczyzny za pomoc± tajemniczej fibuli skrytej w specjalnej szkatule. Po drodze napotka na liczne tajemnice, niebezpieczeñstwa i wyzwania. Dzia³o siê bardzo du¿o, akcja ani przez moment siê nie zatrzymywa³a. Otrzyma³am prawdziwy zlepek gatunków - od powie¶ci historycznej, elementy powie¶ci szpiegowskiej, przygodowej po obyczajow±. Dziêki temu akcja sta³e posuwa³a siê do przodu, absolutnie nie by³o czuæ znu¿enia (co czasem w ksi±¿kach historycznych siê zdarza).
"Wszystko, co Czartoryska robi³a, robi³a z pasj±, zaanga¿owaniem i pe³nym przekonaniem. Ale tak samo jak nagle i ³atwo siê do czego¶ zapala³a, tak samo nagle i ³atwo z tego rezygnowa³a. Gdy czego¶ zapragnê³a, chcia³a to mieæ od razu. Równie szybko, i to z b³ahych powodów, potrafi³a popa¶æ zarówno w zachwyt czy euforiê, jak i w przygnêbienie lub z³o¶æ. Wszystkie te emocje, po kolei lub równocze¶nie, prze¿ywa³a na zewn±trz. Emocje napêdza³y czyny, czyny emocje."
W miarê jak zag³êbia³am siê w tê lekturê, ogromnie przyci±ga³y mnie ciekawostki, opisy codziennych rytua³ów. Tu muszê wspomnieæ, w jaki sposób dla ksiêcia Adama Czartoryskiego s³u¿±cy parzy³ kawê (którego by³o to jedynym obowi±zkiem) z kozim mlekiem i miodem. Autor oprócz kuchni opisuje równie¿ dawn± mentalno¶æ ludzi, modê, architekturê, przedmioty czy rzemios³o.
"Izabela. ¦wiat w p³omieniach" to zajmuj±ca, a wrêcz porywaj±ca powie¶æ o historii z mniej znanej strony, tajemnicy i przygodzie. To powie¶æ dla mi³o¶ników zagadek, tajemnic, intryg i niespodziewanych zwrotów akcji. Z chêci± ponownie spotka³abym siê z duetem Izabela i Migda³, bo bawi³am siê wy¶mienicie, a czujê, ¿e to jeszcze nie wszystko, co o niej napisa³ autor. Ponad 600 stron, a wcale tego nie czuæ. Pomys³ i wykonanie znakomite! Czytajcie i polecajcie!
Izabela Czartoryska to jedna z najbardziej fascynuj±cych kobiet w dziejach naszego kraju. Jej bogata biografia a¿ prosi siê o uk³on ze strony wspó³czesnych pisarzy i w³a¶nie takiego nietuzinkowego zadania podj±³ siê Krzysztof P. Czy¿ewski. Jego porywaj±ca powie¶æ to nie tylko pasjonuj±ca prezentacja tej wspania³ej postaci czy wa¿nych zdarzeñ historycznych, ale zarazem odurzaj±ce i porywaj±ce bez pamiêci ¶ledztwo, a tak¿e fascynuj±ca, rozbudzaj±ca wyobra¼niê opowie¶æ o niezwyk³ych artefaktach, któr± poch³ania siê z wypiekami na twarzy. Podsumowuj±c, niezapomniana, otumaniaj±ca uczta literacka gwarantowana!
Autor nakre¶li³ mistrzowskie i porywaj±ce po³±czenie historii z fikcj± literack±, które zabiera nas w niezapomnian±, jak¿e emocjonuj±c± podró¿ w czasie, jak± chcia³oby siê rozkoszowaæ jak najd³u¿ej. Krzysztof P. Czy¿ewski funduje swoim czytelnikom fascynuj±c±, anga¿uj±c± przygodê, która poch³ania niczym najg³êbsza otch³añ, przypominaj±c tym samym jak¿e wa¿n± kobiec± postaæ, której czyny mocno odcisnê³y siê na kartach historii Polski.
"Izabela. ¦wiat w p³omieniach" to wybitna, literacka kompozycja, sk³adaj±ca siê z solidnej, doskonale prze¶ledzonej przez pisarza porcji historii z lawin± intensywnych emocji, dlatego ¿aden czytelnik nie bêdzie w stanie przej¶æ obok niej obojêtnie. Autor wyró¿nia siê przyjemnym i sugestywnym piórem, w skutek czego wszelkie fundamentalne wydarzenia nakre¶lone s± nadzwyczaj b³yskotliwie. Nie tylko nie nu¿±, ale wrêcz fascynuj±, zw³aszcza, ¿e stanowi± t³o dla wyj±tkowej intrygi.
"Izabela. ¦wiat w p³omieniach" jest porywaj±c±, niebywale przyjemn±, a co najwa¿niejsze, prezentuj±c± istotne historyczne fakty i osobisto¶ci powie¶ci±, która Was poch³onie i oczaruje. To nie tylko emocjonuj±ca lektura, ukazuj±ca mroczne tajemnice, intrygi, ale tak¿e pe³na zwrotów akcji opowie¶æ, naszpikowana solidn± porcj± nieznanych dot±d faktów, ukazuj±cych historiê z nieco innej perspektywy. Je¶li kochacie historyczne powie¶ci, dope³nione znakomitymi postaciami, jak i nutk± tajemnicy, gdzie z ka¿d± stron± wzrasta napiêcie i zaciekawienie, bêdziecie zachwyceni. Polecam!
Rok 2023 W niewyja¶nionych okoliczno¶ciach ginie wybitny profesor historii staro¿ytnej, Zygmunt Rokosz. ¦ledztwo w tej sprawie utknê³o w martwym punkcie...
Rok 1813. Rosja zwyciê¿a Napoleona i zajmuje Ksiêstwo Warszawskie. Mocarstwa szykuj± siê na Kongres Wiedeñski, gdzie zamierzaj± przypieczêtowaæ kolejny...