„Szczurzy szlak” jest drugim kryminałem, który wyszedł spod pióra Piotra Gajdzińskiego. Z jednej strony jest to osobna historia, jednak wiele wydarzeń z tego tomu nawiązuje w jakiś sposób do „Sierocińca janczarów”, pierwszego kryminału autora, dlatego, aby w pełni zrozumieć kontekst wydarzeń dobrze jest zacząć lekturę od pierwszej części.
Jest to powieść, która nie tylko odkrywa zaginioną historię, ale też zagląda w sam środek ludzkich emocji, tajemnic i prześladujących bohaterów konsekwencji przeszłości. Opowieść rozpoczyna się tragicznym wypadkiem w Austrii, w którym ginie pracownik muzeum. To wydarzenie rzuca cień na tajemnicze zniknięcie Bolesława Howańskiego, zaginionego w 1943 roku podczas II wojny światowej. Jego losy pozostają enigmą, a główni bohaterowie, Rafał Terlecki i Olga Morąg, postanawiają rozwikłać tę historię. Fakty odkrywane przez nich w trakcie skrupulatnego dziennikarskiego śledztwa wyraźnie wskazują, że wypadek w Austrii wcale nie był przypadkowy, a historia, która zaczyna się podczas niemieckiej okupacji, ma całkiem współczesne, przepełnione zbrodnią tragiczne konsekwencje.
Powieść skupia się na współczesnym śledztwie, ukazując, jak teraźniejszość jest spleciona z przeszłością, a także dając w ten sposób czytelnikowi wgląd w emocjonalne tło postaci i ich motywacje. Porusza też trudne tematy związane z historią wojny, zbrodnią i poszukiwaniem prawdy. Bohaterowie, zwłaszcza Terlecki, są dobrze wykreowanymi postaciami, wciągającymi czytelnika w wir tajemnic i emocji. Fabuła powieści należy do zawiłych, wielopoziomowych i wielowątkowych, dlatego podczas lektury trzeba pozostawać skupionym. To nie jest lekka lektura i wymaga pełnego zaangażowania czytelnika.
Autor prowadzi nas przez labirynt tajemniczych wydarzeń, odsłaniając kolejne puzzle, które układają się w poruszającą opowieść. Dynamika akcji, skrajne emocje i nieustanne zaskoczenia są elementami, które trzymają czytelnika w napięciu i utrzymują stałe zainteresowanie powieścią. Mocną stroną powieści jest wplecenie do niej historii wojny i ukazanie jej tragicznych konsekwencji dla bohaterów. Ale nie tylko. Autor skrupulatnie tkwi w kluczowych punktach historii. Koncentruje się nie tyle na historii wojny, co na pozbawionym godności człowieku i tragediach, jakie przeżywali ludzie w tamtych czasach. Gajdziński, będąc z wykształcenia historykiem i posiadając dziennikarskie doświadczenie rzetelnie i precyzyjnie ukazuje w powieści wojenną rzeczywistość oraz konsekwencje tamtych wydarzeń, co pozwala czytelnikowi zrozumieć ogrom tych doświadczeń.
„Szczurzy szlak” rysuje nie tylko obraz wojennych czasów, ale też ukazuje bohaterów jako osoby próbujące odkryć mroczne sekrety, przy okazji stawiając sobie pytania dotyczące własnych przeżyć i decyzji. To dynamiczny kryminał, który wciąga czytelnika w skomplikowaną intrygę, równocześnie prowokując go do refleksji nad wpływem przeszłości na teraźniejszość. To kryminał, który wnikliwie analizuje tajemnicę zaginionego człowieka, wywołując emocje i angażując czytelnika do samego końca. Serdecznie polecam!
Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2023-10-31
maitiri_books
,,Przyjechałam go zniszczyć, a nie kochać". Borys jest trenerem i najbardziej kocha piłkę nożną, ale w końcu jest gotowy otworzyć serce na miłość. Pewnego...
Przepiękna powieść o miłości, trosce i przebaczaniu. O kolekcjonerce szczęścia, która potrafi dostrzec to, co przed innymi jest ukryte. Dziewczyna...