Okładka książki - Pajęczyca patronujemy

Pajęczyca

Sieć dziwnych zdarzeń utkał jej los.

Wciągnął w wir niewyjaśnionych tajemnic.

Po zaginionych dziewczynach

pozostają jedynie złożone ubrania.

Diana jest policyjnym profilerem. Razem z Pawłem chcą schwytać mordercę znikających kobiet. Jednak ktoś cały czas wodzi ich za nos.

Mamy mnóstwo tajemnic rodzinnych do odkrycia i dramat rodzin zaginionych dziewczyn.

Coś mi tu jednak nie zagrało.

Dialogi tej dwójki to było za dużo dla mnie do udźwignięcia. Albo autor chciał, aby znienawidzić bohaterów na maxa.

Zabrakło mi poprowadzenia przemiany bohaterki. Mamy o tym krótką wzmiankę, a to moim zdaniem stanowi clou tej historii. Nie można być zwykłym człowiekiem, aby za chwilę bez wyjaśnień zostać drapieżnikiem bez hamulców.

Dostajemy informację w konsekwencji jakich zdarzeń dokonuje się przemiana. Jednak co tam się wydarzyło i w jaki sposób to nastąpiło, zostaje przed nami całkowicie zakryte.

O ile początek ciągnął mi się w nieskończoność, tak końcówka dostała takiego przyspieszenia i działo się całkiem sporo. I to trochę uratowało sytuację.

Trudno mi jednoznacznie określić całość historii.

Zabrakło mi w niej emocji. Odczuwałam ogromną obojętność bohaterów. Niby czegoś chcieli, coś się działo, a jednak zupełnie było im to wszystko obojętne. Pod koniec było już zdecydowanie lepiej.

Działo się sporo, ale za dużo wątków było poprowadzonych jednocześnie, co komplikowało sprawę kto z kim i komu co zrobił.

Pajęczyca zupełnie mi nie pasowała do własnej roli. Miałam też wrażenie, że to różne historie połączone w całość. Potencjał nie został do końca wykorzystany. Druga część książki zdecydowanie nadaje się do zekranizowana, bo akcja toczy się wprost z hollywoodzkiej areny.

Informacje dodatkowe o Pajęczyca:

Kup książkę Pajęczyca

Oblicze zła
Mariusz Leszczyński 0
Okładka ksiązki - Oblicze zła

Brutalna zbrodnia, seria morderstw, obsesja zemsty i niewyjaśniona sprawa Kata. Kiedy Tomasz Sadowski pojawia się w życiu Anny Klimczak, jest już za późno...

Oblicze zła (audiobook)
Mariusz Leszczyński0
Okładka ksiązki - Oblicze zła (audiobook)