„Pakistańska córka. Uciec talibom, wygrać życie” to historia życia Marii Toorpakai Wazir, pakistańskiej zawodniczki squasha. Na stronach książki dorosła Maria przemawia do czytelnika, streszcza swoje dzieciństwo, zdradza tajemnice chwil, które ukształtowały jej osobowość, opowiada o najważniejszych dla niej momentach życia i dzieli się emocjami jakie jej wówczas towarzyszyły.
Myśląc o części świat, z której pochodzi Maria widzimy brodatych, niebezpiecznych i wściekłych mężczyzn, broń i zagrożenie. Zapominając o stłamszonych kobietach. Na przekór temu z książki bije siła charakteru i męstwo głównej bohaterki oraz innych wspomnianych tam kobiet. Maria nawet podstępem – w przebraniu chłopca – uprawiała sport, jej siostra Ayesha oraz Malali Yousafzai podjęły działania w polityce, natomiast matka kształciła siebie i inne dziewczęta. W dążeniu do robienia tego, do czego miały powołanie, nie przeszkodziły zakazy, normy kulturowe, a nawet zagrożenie życia. Ich postawa może być dla czytelnika przykładem wytrwałości, odwagi, życia zgodnie z sobą, nie uleganiu presji otoczenia.
Na stronach książki poznajmy też niesamowitego mężczyznę – jest nim Shamsul Qayum Wazir. Kochający mąż i ojciec, naukowiec godzący naukę z wiarą, patriota dbający o dobro swojego ludu. Jest on wzorową głową rodziny. Szanuje swoją żonę, daje jej możliwości samorozwoju. Jest ciepłym, wyrozumiałym ojcem, traktującym równo każde ze swoich dzieci, odkrywając i pielęgnując ich talenty. Jego mądrość wynika z doświadczenia życiowego i umiejętności wyciągania wniosków. On również wykazuje się niezwykłą odwagą, bo w kraju, gdzie mężczyźni narzucając kobietą swoją wolę on jest dla swoich kobiet opiekunem, wsparciem i równym partnerem.
Wspaniale było zajrzeć do domu tej rodziny. Pełnej miłości pomimo ubóstwa, zmęczenia, realnego zagrożenia życia i tego, że mieli tak mało czasu, by pobyć całą rodziną razem. Urzekła mnie szczerość Marii. Poczułam się jakby zaprosiła mnie do swojego domu i tam mnie ugościła.
Skończyłam czytanie z przekonaniem, że chcę mieć równie kochającą i wspierającą się rodzinę. I będę o to walczyć z całych sił. To moje marzenia, a jak pokazuje historia Marii o spełnienie marzeń watro i trzeba walczyć.
Wydawnictwo: Sine Qua Non
Data wydania: 2017-06-14
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: Different Kind of Daughter
justynawm
- Zacznij rozglądać się jutro. Może znajdziesz się na rozstaju dróg. Ja znajduję je ciągle.
- Rozstaje dróg?
- Tak. Otwórz oczy. Czasami musisz pójść w złym kierunku, żeby odnaleźć ten dobry.
Najgorsze cierpienie rodzi się z największego piękna.