Ok³adka ksi±¿ki - Panny M³ode. Wiosna patronujemy

Panny M³ode. Wiosna

Tom 2 cyklu Panny M³ode
Ocena: 5.25 (4 g³osów)

“Panny M³ode - Wiosna” to zbiór trzech opowiadañ ró¿nych autorek. Ka¿de opowiadanie to odrêbna historia. Patrz±c na tytu³ mo¿na ¶mia³o stwierdziæ, ¿e na pewno ³±czy je jedno, a mianowicie panna m³oda. Ale ³±czy te historie co¶ wiêcej - mi³o¶æ, i to mi³o¶æ w ró¿nych ods³onach.

Bohaterka opowiadania Marcowa Panna M³oda Rachel Hauck, Susanne, ma zostaæ ¿on± ksiêcia Królestwa Brightonii Nathaniela. Rz±d Królestwa nalega, aby przysz³a królowa zrzek³a siê obywatelstwa amerykañskiego i przyjê³a obywatelstwo przysz³ego ma³¿onka. Susanne ogarniaj± w±tpliwo¶ci, ma siê wyrzec swojej to¿samo¶ci w imiê mi³o¶ci. Zwyciê¿y mi³o¶æ czy rozs±dek? Czy Susanne ma odwagê, aby spe³niæ ¿±dania?

Bohaterka Kwietniowej Panny M³odej Lenory Worth, Stella, nie mo¿e doczekaæ siê powrotu narzeczonego z wojska. Marshall powraca, ale Stella go nie poznaje. Tak bardzo wojsko go zmieni³o. Co siê wydarzy³o, ¿e Marshall jest taki obcy. Czy jego przesz³o¶æ zaci±¿y na ich ma³¿eñstwie?

Ellie - bohaterka Majowej Panny M³odej Meg Moseley - zawsze marzy³a o tradycyjnym ¶lubie. Do spe³nienia marzenia brakuje jej tylko jednego - pana m³odego. Wkrótce na ¶lubie poznaje Graya. Zakochuj± siê w sobie od pierwszego wejrzenia. Ellie w tym czasie pomaga m³odszej siostrze w przygotowaniach do jej ¶lubu. Ofiaruje jej swoj± pomoc, równie¿ materialn±. Ale czy Grey jest z tego zadowolony?

Wspólnym mianownikiem opowiadañ jest mi³o¶æ w jej najpiêkniejszej ods³onie. Mi³o¶æ czysta, subtelna i delikatna, nieskazitelna. Tytu³owe panny m³ode prze¿ywaj± swoje rozterki, targaj± nimi skrajne emocje, nie s± do koñca przekonane, ¿e ¶lub to najlepsze rozwi±zanie. Ale w³a¶nie w takich chwilach cz³owiek najlepiej poznaje samego siebie. Wie jakie s± jego oczekiwania i potrzeby. Stara sie podj±æ najrozs±dniejsz± decyzjê. Bohaterkom w tych trudnych momentach, w chwilach zw±tpienia, w podjêciu ¿yciowej decyzji pomaga Najwy¿szy - to do niego zwracaj± siê o pomoc. I Pan Bóg ich wys³ucha. On nigdy nikogo nie zostawia bez pomocy, wystarczy tylko poprosiæ Go o chocia¿by drobn± wskazówkê, ma³y znak czy symbol.

“ Pawe³ Aposto³ ka¿e nam zapominaæ o tym, co za nami, a wytê¿aæ si³y ku temu, co przed nami. Czeka na Ciebie co¶ lepszego”.

“ Mog³abym ci powiedzieæ, ¿e wszystko bêdzie dobrze - zaczê³a Patty - lecz obie wiemy, ¿e nie potrafiê przewidywaæ przysz³o¶ci. Ona le¿y w rêkach Boga. (… ) Ale powiem ci, ¿e masz siln± wiarê. Polegaj na niej. B±d¼ cierpliwa i pe³na nadziei”.

“Zawsze musicie braæ pod uwagê siebie nawzajem. Po prostu trzeba postawiæ w centrum wszystkich wspólnych decyzji Boga i On wam pomo¿e”.

Opisywane wydarzenia dziej± siê szybko, zazwyczaj w ci±gu jednego miesi±ca. Tylko miesi±c, i a¿ miesi±c. Ale to wystarczaj±co, aby poznaæ i zaprzyja¼niæ siê z g³ównymi bohaterami. Czytaj±c te opowiadania odnosi siê wra¿enie, ¿e to najlepsza przyjació³ka za chwilê stanie na ¶lubnym kobiercu, a my mamy za zadanie tylko utwierdziæ j± w przekonaniu, ¿e dokona³a w³a¶ciwego wyboru. Powiem szczerze, ¿e bywa³y momenty, ¿e ogarnia³a mnie z³o¶æ na wybranków bohaterek, ale wiadomo mi³o¶æ wszystko wybaczy . . .

Jak przysta³o na wiosenne panny m³ode s± one pe³ne nadziei i rado¶ci. Nie bez przypadku wydarzenia dziej± siê wiosn±. Ta piêkna pora roku rz±dzi siê swoimi prawami. Ale w³a¶nie opisywane historie mi³osne s± jak wiosna, budz± siê do ¿ycia, promieniej± u¶miechem i rado¶ci±, by w koñcu rozkwitn±æ w pe³ni blasku wiosennego s³oñca.

Ka¿da z autorek ma lekkie pióro. Czyta siê p³ynnie, szybko, z wypiekami na twarzy, ale zwroty akcji i niespodziewane wydarzenia powoduj±, ¿e ma siê w±tpliwo¶ci, czy te panny m³ode rzeczywi¶cie stan± przed o³tarzem. Zasianie ziarnka niepokoju dodaje smaczku tej lekturze, czytelnikowi emocje siê udzielaj±.

Lektura doskonale nadaje siê na poprawê nastroju. Je¿eli jeszcze nie mia³a¶ okazji wyst±piæ w roli panny m³odej, to po przeczytaniu ksi±¿ki bêdziesz wiedzia³a, jak siê do tej roli przygotowaæ. Je¿eli natomiast masz to ju¿ za sob±, to czytaj±c tê ksi±¿kê, owiniêta w ciep³y kocyk i siedz±c na fotelu przy kominku mo¿esz wróciæ my¶lami do tych piêknych chwil w swoim ¿yciu i powspominaæ.

Polecam, pokrzepiaj±ca lektura na mro¼ne, zimowe wieczory.

Wyrazy uznania dla Wydawnictwa Dreams za piêkne wydanie ksi±¿ki. Ok³adka jest przyjemna, aksamitna w dotyku, ma delikatnie t³oczone litery. Nie sposób siê oprzeæ tej lekturze.

Informacje dodatkowe o Panny M³ode. Wiosna:

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o ksi±¿ce Panny M³ode. Wiosna

Kup ksi±¿kê Panny M³ode. Wiosna

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Recenzje miesi±ca Poka¿ wszystkie recenzje