Okładka książki - Paprotniki

Paprotniki

Lubicie historie z niewyjaśnionymi zbrodniami sprzed lat?

Jeśli tak, to "Paprotniki" Agnieszki Peszek będą strzałem w dziesiątkę! Ten mroczny kryminał z tajemniczą zbrodnią z przeszłości wciągnie was w emocjonującą walkę o sprawiedliwość oraz relacje rodzinne i pozostawi was z mnóstwo pytań bez odpowiedzi...

Początek historii jest bardzo dynamiczny, lecz później jej tempo zwalnia, by czytelnik bez przeszkód mógł rozkoszować się lekturą.

Autorka umiejętnie lawiruje między wydarzeniami z przeszłości i teraźniejszości powodując, że książkę czyta się naprawdę dobrze i nie ma wrażenia zagubienia (tak jak to czasem bywa z różnymi podróżami międzyczasowymi).

Klimat małej wsi- z pozoru bezpiecznej przystani robi swoją robotę. Tu wszyscy wszystko wiedzą, ale pytając, odpowiedzi niestety nie łatwo jest zdobyć. Zamknięte społeczeństwo kontra sprawiedliwość to to, co miłośnicy kryminałów lubią najbardziej i w tej książce jest tego mnóstwo, co bardzo mi się podobało.

Agnieszka Peszek doskonale łączy kryminał z wątkiem obyczajowym, sprawiając, że czytając to drugie nie nudziłam się (z czego byłam zadowolona, bo na ogół unikam powieści obyczajowych).

Warstwa psychologiczna przyprawia o zawrót głowy, ponieważ poruszone tu tematy: trauma z dzieciństwa oraz bezprawie w publicznej placówce wychowawczej wywołały u mnie mnóstwo emocji. Tak u mnie bywa, gdy czytam o dzieciach, mając własne.

I choć to nie jest moje pierwsze spotkanie z autorką, to za każdym razem jestem pod wrażeniem jej umiejętnego łączenia ciekawej akcji z odkrywaniem ludzkiej psychiki.

Historia ta trzyma w napięciu do samego rozwiązania, jednak jak dla mnie było ono zbyt szybkie w stosunku do długości prowadzonego śledztwa, czym byłam trochę zawiedziona.

Zakończenie jest zaskakujące i pozostawia nas z pytaniem: "Czy będzie kontynuacja?" Mam nadzieję, że tak i czekam na więcej naszej dociekliwej dziennikarki.

Polecam!

Zobacz opinie o książce Paprotniki

Kup książkę Paprotniki

40.Raków
Agnieszka Peszek 0
Okładka ksiązki - 40.Raków

Traumy z dzieciństwa czasami wdzierają się tak głęboko w umysł, że nawet po latach jedynym sposobem, aby się ich pozbyć, jest ukaranie oprawcy.   Warszawą...

Zasada wzajemności
Agnieszka Peszek0
Okładka ksiązki - Zasada wzajemności

Czy wydarzenie, którego się nie pamięta, może zdeterminować całe życie?Szymon Trojanowski został porwany, będąc jeszcze noworodkiem. Szczęśliwie po kilku...