Lubicie historie z niewyjaśnionymi zbrodniami sprzed lat?
Jeśli tak, to "Paprotniki" Agnieszki Peszek będą strzałem w dziesiątkę! Ten mroczny kryminał z tajemniczą zbrodnią z przeszłości wciągnie was w emocjonującą walkę o sprawiedliwość oraz relacje rodzinne i pozostawi was z mnóstwo pytań bez odpowiedzi...
Początek historii jest bardzo dynamiczny, lecz później jej tempo zwalnia, by czytelnik bez przeszkód mógł rozkoszować się lekturą.
Autorka umiejętnie lawiruje między wydarzeniami z przeszłości i teraźniejszości powodując, że książkę czyta się naprawdę dobrze i nie ma wrażenia zagubienia (tak jak to czasem bywa z różnymi podróżami międzyczasowymi).
Klimat małej wsi- z pozoru bezpiecznej przystani robi swoją robotę. Tu wszyscy wszystko wiedzą, ale pytając, odpowiedzi niestety nie łatwo jest zdobyć. Zamknięte społeczeństwo kontra sprawiedliwość to to, co miłośnicy kryminałów lubią najbardziej i w tej książce jest tego mnóstwo, co bardzo mi się podobało.
Agnieszka Peszek doskonale łączy kryminał z wątkiem obyczajowym, sprawiając, że czytając to drugie nie nudziłam się (z czego byłam zadowolona, bo na ogół unikam powieści obyczajowych).
Warstwa psychologiczna przyprawia o zawrót głowy, ponieważ poruszone tu tematy: trauma z dzieciństwa oraz bezprawie w publicznej placówce wychowawczej wywołały u mnie mnóstwo emocji. Tak u mnie bywa, gdy czytam o dzieciach, mając własne.
I choć to nie jest moje pierwsze spotkanie z autorką, to za każdym razem jestem pod wrażeniem jej umiejętnego łączenia ciekawej akcji z odkrywaniem ludzkiej psychiki.
Historia ta trzyma w napięciu do samego rozwiązania, jednak jak dla mnie było ono zbyt szybkie w stosunku do długości prowadzonego śledztwa, czym byłam trochę zawiedziona.
Zakończenie jest zaskakujące i pozostawia nas z pytaniem: "Czy będzie kontynuacja?" Mam nadzieję, że tak i czekam na więcej naszej dociekliwej dziennikarki.
Polecam!
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-10-13
izka91
Tajemnice z przeszłości potrafią zniszczyć człowieka. A gdy dorzuci się do tego nienawiść, katastrofa gwarantowana.Czy Annie uda się ukryć prawdę przed...
Gdy Anna zakochała się w koledze z pracy Grzegorzu, wiedziała że nie będzie to łatwy związek. Jednak gdy mężczyzna włożył na jej palec pierścionek zaręczynowy...