🧨🧨🧨🧨 RECENZJA 🧨🧨🧨🧨
Wojciech Kulawski – „Pas Szahida” (#3)
@wojciech_kulawski
Seria: Cienie w mroku #3
Wydawnictwo: Alegoria
@wydawnictwo_alegoria
🧨🧨🧨🧨🧨🧨🧨🧨
Na trzeci tom zawsze czeka się z lekkim stresem. Bo z jednej strony jest ekscytacja, a z drugiej myśl: oby finał nie popsuł wszystkiego. Na szczęście „Pas Szahida” nie tylko nie zawodzi, ale dokręca śrubę tak mocno, że momentami miałam ochotę powiedzieć: „Panie Wojtku, ja tu przyszłam czytać, a nie przeżywać emocjonalny rollercoaster”.
Ta książka nie bierze jeńców. Zaczyna się mocno, bez ostrzeżenia, bez rozgrzewki. Od pierwszych stron wpadamy w mrok, z którego nie ma łatwej drogi ucieczki. Nie ma czasu na oswajanie się z historią od razu jesteśmy wrzuceni w sam środek chaosu.
Ogromnie cenię to, że autor nie idzie na skróty. To nie jest schematyczny kryminał: zbrodnia, śledztwo, rozwiązanie, koniec. Tutaj mamy stare układy, polityczne brudy, cień PRL-u i ideologie, które dawno powinny umrzeć, a jednak wciąż zatruwają teraźniejszość. I to wszystko jest niepokojąco wiarygodne.
💥 W książce znajdziesz m.in.:
🔹 mocne, szokujące otwarcie
🔹 domknięcie wszystkich wątków serii
🔹 mroczne tajemnice z przeszłości
🔹 międzynarodową intrygę
🔹 dynamiczne śledztwo
🔹 silny wątek psychologiczny
🔹 wyraziste relacje między bohaterami
🔹 moralne dylematy
🔹 gęsty, niepokojący klimat
🔹 szybkie tempo bez lania wody
🔹 finał, który naprawdę robi wrażenie
Mateusz, Tomek i Nadia w tym tomie są już kimś więcej niż tylko bohaterami książki. To ludzie z krwi i kości zmęczeni, poranieni, czasem wątpiący, czasem na granicy wytrzymałości. Mają momenty, w których każdy normalny człowiek by się poddał. A jednak idą dalej. I właśnie dlatego tak łatwo im kibicować.
Bardzo podoba mi się sposób, w jaki autor buduje psychologię postaci. Tu nie ma prostych podziałów na dobrych i złych. Nawet antagoniści mają swoje motywacje, obsesje i chore wizje świata. Czasem aż nieprzyjemnie jest zaglądać im do głowy ale dokładnie o to chodzi w dobrym thrillerze.
Wątek zagraniczny dodaje historii rozmachu. To już nie jest lokalna sprawa, tylko gra na dużą skalę. Stawka rośnie z każdą stroną, a napięcie ani na moment nie siada. Tu naprawdę chodzi o życie, odpowiedzialność i konsekwencje dawnych decyzji.
Styl autora jest konkretny, dynamiczny i bez zbędnych ozdobników. Każda scena ma sens. Dialogi brzmią naturalnie, tempo jest idealnie wyważone, a napięcie trzyma do samego końca. Nawet gdy wydaje Ci się, że już wiesz, co będzie dalej autor szybko wyprowadza Cię z błędu.
Finał jest dokładnie taki, jaki powinien być: mocny, emocjonalny i satysfakcjonujący. Bez taniego efekciarstwa, bez rozczarowania. Czuć, że to prawdziwe zamknięcie historii, a nie „może jeszcze kiedyś coś dopiszemy”.
Dla mnie to najlepsza część całej serii. Najdojrzalsza, najmocniejsza i najbardziej zapadająca w pamięć. Po skończeniu długo siedziałam z książką w ręku i miałam tylko jedną myśl: kurczę… to było naprawdę dobre.
Jeśli lubisz kryminały z pazurem, psychologią, politycznym tłem i bohaterami, którzy nie są z kartonu bierz w ciemno.
A jeśli jeszcze nie znasz tej serii? Zazdroszczę. Przed Tobą świetna czytelnicza przygoda. 📚🔥
📌 Post powstał w ramach współpracy barterowej i reklamowej.
Wydawnictwo: Alegoria
Data wydania: 2025-11-14
Magdalena Grzejszczyk
Wkrótce giną kolejne ważne osobistości świata polityki. Warszawska prokuratura jest bezradna w obliczu zagadkowych zgonów.W tym samym czasie...
Kortyńscy to, z pozoru, typowa bogata Warszawska rodzina. Jednak zgodnie z nieśmiertelną maksymą, że z rodziną najlepiej wychodzi się na zdjęciu, rzeczywistość...