Okładka książki - Patchworkowe rodziny. Jak w nich żyć

Patchworkowe rodziny. Jak w nich żyć

Inne wydania:

„Patchworkowe rodziny. Jak w nich żyć” autorstwa Wojciecha Eichelbergera i Aliny Gutek to rzadko spotykany na polskim rynku poradnik, który z empatią i merytorycznym wsparciem towarzyszy rodzinom po rozstaniu, budującym nowe, często skomplikowane relacje. Eichelberger, psycholog i psychoterapeuta, oraz Gutek, dziennikarka, prowadzą czytelnika przez rozmowę pełną praktycznych wskazówek, przykładów z życia i refleksji nad tym, co jest najważniejsze w każdej rodzinie – dobrem dziecka.

Książka udowadnia, że „patchwork” to nie tylko złożona układanka emocjonalna, ale też szansa na nowe więzi. Autorzy podkreślają, że każda rodzina, w której pojawiają się ex‑partnerzy, dzieci z różnych związków, a nawet dziadkowie i przyjaciele, potrzebuje dojrzałości, komunikacji i świadomie ustalonych granic. W dziesięciu rozdziałach przewijają się pytania: Jak poinformować dziecko o rozstaniu? Jak dzielić czas i obowiązki? W jaki sposób budować relacje z byłymi partnerami i ich rodziną? Odpowiedzi są konkretne, a mimo to uniwersalne, nie tylko dla patchworków, ale każdej rodziny przechodzącej zmiany .

Sercem książki są historie, które oddają realia życia po rozwodzie: dzieci krążące między domami, opieka naprzemienna, organizowanie świąt i wakacji, jak również emocje dorosłych: poczucie winy, zagubienie, potrzeba uznania. Autorzy oferują narzędzia, jak sobie z tym radzić: szczerze rozmawiać, stawiać dzieciom i sobie jasne granice, dbać o relacje, ale przede wszystkim chronić emocjonalne dobro dzieci.

Książka mimo, iż traktuje o trudnych i skomplikowanych tematach relacji w rodzinie, została napisana lekko i ze zrozumiałiałym dla czytelnika językiem, co w połączeniu z autentycznym doświadczeniem Eichelbergera sprawia, że książkę czyta się chętnie i szybko.

„Patchworkowe rodziny…” polecam każdemu, kto stoi przed wyzwaniem nowej rzeczywistości rodzinnej. Rodzicom, nowym partnerom, a nawet dziadkom, którzy chcą zrozumieć i wspierać dziecko. To obowiązkowa lektura dla tych, którzy czują się zagubieni lub pragną budować lepsze relacje – świadome, odpowiedzialne, oparte na zaufaniu i szacunku. Nawet jeśli żyjesz w tradycyjnej rodzinie, znajdziesz tu inspiracje, jak umacniać więzi, mówić o emocjach i tworzyć dom pełen zrozumienia. Ta książka to nie tylko przewodnik, a krok ku lepszemu życiu.

Informacje dodatkowe o Patchworkowe rodziny. Jak w nich żyć:

Wydawnictwo: Zwierciadło